Камерън плаши с военна сила за Фолкландските острови

16518
Камерън плаши с военна сила за Фолкландските острови

Премиерът Дейвид Камерън заяви, че Великобритания е готова при необходимост да използва военна сила, за да защити Фолкландските острови, на фона на риториката на аржентинските власти относно бъдещето на тези територии, предаде Би Би Си.

Аржентинският президент Кристина де Кирхнер тази седмица заяви, че Великобритания със сила е отнела Фолкландските острови в „крещяща проява на колониализма от 19-ти век” и настоя те да бъдат върнати на Аржентина.

Аржентина пак си поиска Фолкландските острови

Аржентинският президент Кристина Фернандес де Кирхнер подклажда спора за бъдещето на Фолкландските острови с открито писмо до Дейвид Ка...

В отговор Камерън подчерта: „Искам да е напълно ясно, че Великобритания ще защитава островите с военна сила”.

Премиерът отхвърли призивите на Киршнер за възстановяване „териториалната цялост” на Фолкландските острови, като да бъдат върнати на Аржентина. Месните жители през март ще гласуват на референдум, на който се очаква запазването на територията под британско управление да получи съкрушителна подкрепа.

„Бъдещето на Фолкландските острови трябва да бъде решено от самите островитяни, хората живеещи там”, каза Камерън. „Всеки път, когато им е било искано мнението, те са заявявали, че искат да останат с настоящия си статут в Обединеното кралство. Тази година ще проведат референдум и аз се надявам президентът на Аржентина да се вслуша в този референдум и да признае правото на жителите на Фолкландските острови да изберат своето бъдеще, и докато избират да останат в Обединеното кралство, те ще имат моята 100%-това подкрепа”, каза британския премиер.

Редактор: Десислава Ушатова

Сблъсък Камерън - Кирхнер на срещата на Г-20

Инцидент е изправил един срещу друг в разгара на срещата на върха на Г-20 президентката на Аржентина Кристина Кирхнер и британския пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com