Камерън заплаши да блокира бюджета на ЕС

6174
Камерън заплаши да блокира бюджета на ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън заяви в петък, че ще наложи вето на бюджета на ЕС за 2014-2020 година, ако в него бъде включено повишаване на разходите във време, когато бюджетите на страните-членки са подложени на съкращения, предаде АФП.

Запитан дали на срещата на лидерите през ноември ще наложи вето на бюджета на ЕС за седемгодишния период, Камерън заяви: „Краткият отговор е да”.

Банковият надзор в ЕС стартира през 2013 г.

Лидерите на ЕС се споразумяха в четвъртък да установят единен надзорен орган през 2013 г., който да даде възможност на борещите се банк...

Той посочи, че е недопустимо постоянното повишаване на разходите на блока. „Ще бъде недопустимо голямо увеличение, когато бюджетите биват съкращавани”, посочи британският премиер след двудневната среща на върха на ЕС.

На среща през ноември на 27-те страни-членки на ЕС ще се съгласува предложеният от Европейската комисия бюджет на ЕС за периода 2014-2010 г. в размер на 1 трилион евро.

Камерън настоява да се съкратят най-малко 100 млрд. евро от бюджета, за да пасне със съкращенията, които много страни-членки бяха принудени да предприемат, за да балансират бюджетите си на фона на дълговата криза в еврозоната.

Камерън също така обяви, че няма да присъства на церемонията по награждаване с Нобеловата награда за мир и подчерта, че НАТО също има роля в опазването на мира на континента, предаде БГНЕС.

"Лично аз няма да отида. Там ще има достатъчно хора, които да я вземат", заяви той пред репортери след края на срещата на върха в Брюксел.

Президентът на Евросъюза Херман Ван Ромпой по-рано покани лидерите на всички 27 членки да пътуват до Осло, за да присъстват на церемонията. Той отбеляза още, че предизвикателствата, пред които блокът е изправен днес, са нищо в сравнение с онези след ВСВ.

Съгласно Нобеловия протокол, на сцената ще излязат трима души – Ромпой, председателят на ЕК Жозе Барозу и председателят на ЕП Мартин Шулц.

Меркел иска ЕС да контролира бюджетите на страните

Германската канцлерка Ангела Меркел защити идеята да се даде право на европейския комисар по икономическите въпроси да налага вето въ...

Ако ръководителите на 27-те членки присъстват, ще наблюдават събитията от публиката.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com