Катар: Наблюдателите са допуснали грешки в Сирия

3524
Катар: Наблюдателите са допуснали грешки в Сирия

Наблюдателите от Арабската лига са допуснали грешки в Сирия, смята премиерът на Катар шейх Хамад бин Джасим ал Тани, предаде агенция Ройтерс.

„Това е първи подобен опит за нас. Трябва да направим оценка на допуснатите грешки от мисията. Без никакво съмнение има грешки, въпреки че ние отидохме в Сирия, за да наблюдаваме, а не да спираме насилието”, е казал шейхът по време на среща с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в Ню Йорк.

Шейх Хамад не е посочил какви точно са грешките, но е поискал техническа помощ от ООН.

Сирийската опозиция не е доволна от работата на наблюдателите от Арабската лига, предаде Би Би Си. Според ръководителя на Националния съвет на Сирия Бурхан Голиан арабските наблюдатели или трябва да докажат, че са полезни, или да напуснат страната.

Голиан настоява западните страни да създадат зона на безопасност на територията на Сирия и да забранят полетите на военни самолети над някои от районите на страната. Ръководителят на Националния съвет на Сирия се надява, че наблюдателите на Арабската лига ще бъдат заменени с наблюдатели на ООН.

Фалшивата мисия на Арабската лига

Събитията в Сирия през изминалата седмица показаха, че Арабската лига е поредната жертва на кървавите репресии в страната. Продължаващ...

Въпреки това, лидерът на основната сирийска опозиционна група заяви, че има известна полза от мисията на наблюдателите, независимо от факта, че те не могат да приложат плана на Лигата в страната.

„Смятаме, че има известна полза от мисията, независимо от факта, че нейната работа не води до прилагането на плана на Арабската лига”, подчерта ръководителят на Сирийския национален съвет Буран Галиун след преговорите си с португалския външен министър.

„Има политическа, морална и психологическа полза от мисията”, допълни той.

В същото време продемократични активисти определиха работата на наблюдателите като „непрофесионална”, след като лидерът на Арабската лига призна, че въпреки присъствието им, продължава снайперистката стрелба в различни градове на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com