Кипър търси помощ от руския патриарх Кирил за заема

3322
Кипър търси помощ от руския патриарх Кирил за заема

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще се срещне с архиепископа на кипърската православна църква Хризостом, за да обсъдят ситуацията в страната, след отказа на парламента да въведе данък върху депозитите, съобщава РИА Новости.

Срещата ще предхожда съвещание на президента с политически лидери.

Кипър отхвърли спасителния план на ЕС

Парламентът на Република Кипър отхвърли тази вечер плана на Европейския съюз за спасяване на страната, която е пред прага на фалит, п...

Очаква се, че Анастасиадис ще поиска от архиепископа да се обърне с молба за съдействие към руския патриарх Кирил относно преговорите за финансова подкрепа за Кипър.

Архиепископ Хризостом е известен като противник на политиката на ЕС. Той смята, че ако Европа се опитва да задуши икономиката на Кипър, то е по-добре страната да напусне съюза. Според него ЕС и МВФ се опитват да сложат ръка на запасите на природен газ, открити в шелфа на Средиземно море.

След като парламентът на Кипър отхвърли условията за получаване на спасителна помощ, сега са отворени всички възможности за това страната да намери още средства за спасяването на своите банки, коментира германският вестник „Ди Цайт”.

Незабавно след вота на парламента в Никозия президентът на Кипър Никос Анастасиадис проведе телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин. Двамата са обсъдили икономическата ситуация в Кипър.

Гръцки банки готови да погълнат филиалите на кипърски банки

Основните гръцки банки са готови да погълнат трите филиала на кипърски банки в Гърция, съобщи гръцкият финансов министър Янис Стурн...

Междувременно финансовият министър Михалис Сарис е в Москва. Той ще се опита да се споразумее за намаляване на лихвата по заема от 2,5 милиарда евро, даден от Русия, и за увеличаване на срока на погасяване с пет години.

Кризата в Кипър вече не е само финансова, но се превърна и в политическа. Никозия може да стане васал на Москва, коментира пък германският вестник „Зюддойче цайунг”.

В момента само една държава е готова да спаси Кипър от банкрута, ако на помощ не се притече ЕС. Това е Русия. Каква е цената на това – Никозия ще стане васал на Москва. В кипърските банки ще се съхраняват руски пари, „Газпром” ще контролира големите газови находища в кипърския шелф, а руската армия може да получи военна база на острова – като компенсация, ако изгуби своя пункт за техническо обезпечение в сирийското пристанище Тартус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com