Китай обвини САЩ в намеса във вътрешните работи на страната

10157
Китай обвини САЩ в намеса във вътрешните работи на страната

Китай обвини САЩ, че са преднамерени в изявленията си, след като Държавният департамент на САЩ поднови поканата си към Пекин да даде обяснение за кървавите репресии срещу продемократичните демонстранти през юни 1989 година, предаде Стандарт нюз.

САЩ трябва "незабавно да поправи своите грешки и да спре да се меси във вътрешните работи на Китай, за да не саботира отношенията между Китай и САЩ", заяви говорителят на външното министерство Хонг Лей в съобщение разпространено чрез официалната агенция Синхуа.

САЩ разрешиха износа на смартфони и лаптопи за Иран

Съединените щати облекчиха режима за износа на смартфони, лаптопи, таблети и други комуникационни устройства за Иран, както и прподажб...

Държавният департамент на САЩ обяви в изявление, публикувано на интернет страницата си, че Китай трябва да "спре преследването на лицата, които са участвали в протестите, и да дадат сметка за загиналите, задържаните, и липсващите."

След като първоначално толерира демонстрациите, водени от студенти, през пролетта на 1989 г. в центъра на площад Тянанмън в Пекин, Комунистическата партия на Китай изпрати войски да смажат протестите в нощта на 3-4 юни, убивайки стотици, според правозащитни групи.

Китай обяви протестите за "контрареволюционерни".

Темата остава тема табу в Китай и ръководството на страната отхвърля всякакви изисквания да преобърне своята позиция.

САЩ обвиниха Иран, че спонсорира тероризма

В годишния доклад на Държавния департамент за Конгреса на САЩ Иран беше обвинен в спонсориране на тероризма до невиждани от десетиле...

Правата на човека остават трънлива тема между Китай и Съединените щати. Китайският президент Дзинпин и президентът на САЩ Барак Обама трябва да се срещнат в Калифорния следващата седмица, на която среща се очаква да бъдат разисквани подобни въпроси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com