Косовските сърби организират отпор срещу интеграцията си в Косово

8327
Косовските сърби организират отпор срещу интеграцията си в Косово

Косовските сърби ще създадат "Провинциално събрание в съгласие със сръбската Конституция" за да попречат на интеграцията си в рамките на независимо Косово, планирано в споразумението за нормализиране на отношенията между Прищина и Белград, което беше сключено в Брюксел, съобщи местен представител, предаде БГНЕС.

"Създаването на това събрание в съгласие с Конституцията на Сърбия, цели да ни защити от споразумението в Брюксел, което е антиконституционно и предвижда обвързване на сръбската общност с Конституцията и законите на независимо Косово", заяви представителят.

През 2008 г. Косово обяви независимост от Сърбия, която Белград продължава да отхвърля. Учредителното заседание на събранието ще се състои идната седмица, каза още представителят. Споразумението в Брюксел, подписано на 19 април под егидата на ЕС, предоставя известна степен на автономия на 40 000-те сърби, живеещи в Северно Косово.

Въз основа на споразумението, чиято неофициална версия беше публикувана в медиите, сърбите ще изберат началника на регионалната полиция и ще имат управлението на съдилищата в областите, в които са мнозинство, и същевременно "ще работят в правните институции на Косово".

Споразумението, което беше одобрено от сръбския парламент, се сблъсква с противопоставянето на част от сърбите, живеещи в Косово, които отхвърлят всякаква възможност да бъдат изключени от конституционната и правната система на Сърбия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com