Критикуват Германия, изнасяла оръжие към Саудитска Арабия

6745
Критикуват Германия, изнасяла оръжие към Саудитска Арабия

Ръководителят на организацията "Амнести интернешънъл" в Германия разкритикува остро липсата на прозрачност при износа на оръжие от страната. Селмин Калискан заяви, че продажбата на оръжие в Германия се контролира от "Малък таен клуб". Той обаче не би трябвало сам да решава коя държава да получава немски танкове и коя не, пише вестник "Зюдойче Цайтунг".

Изказването на Калискан идва след информацията, че Германия изнася големи количества оръжие за монархиите в Персийския залив.

Как Германия стана това, което е

През 1953 година Германия е потънала в дългове - досущ като днешна Гърция. Но успява да договори опрощаване на половината от задължени...

Тя се обърна към германския парламент с молба да бъде добавена клауза за правата на човека при износа на оръжие. Калискан подчерта още, че германското правителство трябва добре да контролира оръжейния износ.

Все повече организации отправят критики към Германия заради драстично нарасналия  износ на оръжие към страни като Саудитска Арабия - монархия, в която се наблюдават многобройни нарушения на човешките права.

Според доклада, който бе публикуван в "Зюддойче Цайтунг", през 2012 г. Германия е изнесла оръжие на стойност 1,42 милиарда евро в арабските страни от Персийския залив. Основните дестинации, освен Саудитска Арабия, са Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар и Обединените арабски емирства.

Междувременно германският вестник "Стърн" излезе със шокиращото твърдение на германския министър на отбраната Томас де Майцер. Според него "защитата на Израел от Иран е много по-важно от състоянието на човешките права в Саудитска Арабия".

Германия скастри Унгария за правовата държава

Германският делегиран министър на външните работи Михаел Линк призова Унгария да зачита правовата държава в момент, когато Будапеща с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com