Лесно ли им е на чужденците във Франция?

19019
Лесно ли им е на чужденците във Франция?

Как живеят французите, които не са чисти французи? Отговорът на този въпрос бе доскоро табу, но благодарение на оповестените току-що статистически данни нещата се проясняват.

Основният извод: въпреки вековната традиция в сферата на имиграцията, французите от чужд произход живеят по-различно от кореняците, които от поколения са част от Великата нация. Различия се откриват както в образованието, така и на трудовия пазар. Освен това се откроява следната тенденция: качеството на живота във втората и третата генерация е значително по-добро от това на чужденците, които не са израсли във Франция.

Чужденците са 8 процента от населението

Ще се наказват ли обрязванията?

Наказуемо деяние ли е обрязването на малки деца по религиозни причини и кой да има право да го извършва? В Германия спорят по тези въ...

Изнесените от Статистическата служба данни сочат, че приобщаването на пришълците, респективно - битът на техните потомци, зависи много от това каква е националната им култура и от коя страна произхождат. От доклада става също така ясно, че част от затрудненията в процеса на интеграция се дължат на самите пришълци, а не на неспособността на обществото да ги приобщи.

Под имигранти френските статистици разбират онези хора, които без да имат френско гражданство са родени в чужбина, а сега живеят във Франция. Броят им възлиза на 5,34 милиона, тоест - 8 процента от общото население. Две трети произхождат от държави извън Европа. 2,17 от 5-те милиона са станали французи, което отговаря на 41 процента. За съжаление най-новите данни са от 2008 г., поради което не може да се добие представа за актуалното положение.

Второто поколение се справя далеч по-добре

От данните за безработицата се разбира, че сред имигрантите от африкански произход тя е три пъти по-висока, отколкото сред населението като цяло. Пет години след завършване на училище 89 процента от "истинските" французи вече имат трудов договор, докато при тези с африкански корени същият показател е 61 на сто. Освен това 74 процента от французите-кореняци имат безсрочни трудови договори, докато при другите процентът е 67.

Донасяш за съседа - взимаш премия

Известно е, че неволята учи. В Румъния тя прави управляващите изключително изобретателни: в бъдеще всеки, който наклевети съседа си, ...

Докладът на статистиците обяснява тези обстоятелства с училищното и професионалното образование. 30 процента от потомците на африкански имигранти така и не завършват училище. Още по-зле изглеждат нещата при французите с турски произход - при тях незавършилите училище са 32 на сто. На другия полюс са изключителните успехи на децата от Азия.

37 процента от имигрантите във Франция живеят под границата на бедността. При второто поколение този процент вече намалява - до 20. Една трета от новопристигналите могат да си позволят само социално жилище, при децата им този показател спада до 28. Девет от десетима французи с чуждестранен произход заявяват, че се чувстват французи. Същевременно 67 процента признават, че според тях съгражданите им не ги възприемат като французи.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com