Македония: Албанци на протест в подкрепа на арестуваните убийци

7207
Македония: Албанци на протест в подкрепа на арестуваните убийци
Демократическа партия на албанците смята операция „Монструм” за „полицейска инсценировка”

В Македония ще се състои протест в подкрепа на арестуваните в рамките на полицейска операция „Монструм”. Това е съобщил скопският информационен портал на албански език Порталб, предаде македонската телевизия Канал 5. Инициативата за протест е започнала на социалната мрежа „Фейсбук” и целта била държавата да престане да създава случаи, в които албанци са жертвите.

Инициаторите призовават всички граждани да подкрепят арестуваните, които македонското МВР обвини в религиозен тероризъм. Протестът ще започне след петъчната молитва в джамията Яхя паша в Скопие, като протестиращите ще отидат до Основния съд Скопие 1.

Сред петимата убити край Скопие няма български граждани

Потвърждаваме, че сред петимата убити край Скопие на 13 април няма български граждани, се съобщава в изявление на говорителя на МВнР ...

Телевизията посочва, че джамията Яхя паша е един от трите мюсюлмански храмове в Скопие, които не се контролират от законната Ислямска религиозна общност в Македония. Част от арестуваните за убийството на петимата рибари са посещавали точно тази джамия.

Припомняме, че през 2010 година главата на Ислямската религиозна общност Сюлейман Реджепи заяви, че четири джамии в Скопие не са под техен контрол, а се ръководят от уахабити (радикални ислямисти). Сред тях беше и джамията Яхя паша. Изявлението на Реджепи последва след като радикалната група нападна скопския имам в Исабеговата джамия.

Опозиционната Демократическа партия на албанците (ДПА) изрази съмнения относно полицейска акция „Монструм”, пише днес македонският ”Утрински весник”. От ДПА смятат, че задържането на 20 души за убийството на петимата рибари край Скопие е полицейска инсценировка.

„Непозволено е от този ординерен случай да се прави архаична политика, която подбужда религиозни и етнически конфликти”, заяви Орхан Ибраими, депутат от ДПА.

Убитите край Скопие имали български паспорти?

Петимата убити край скопското село Смилковци може би са имали български паспорти. Това твърдят източници на TV7 в Македония, стана ясно...

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com