Македония: И България трябва да си преразгледа учебниците по история

19098
Македония: И България трябва да си преразгледа учебниците по история

Сдружението на историците на Република Македония (ЗИРМ) протестира срещу поправка номер 8 в Резолюцията на ЕП, приета от Комисията по външна политика, която според тях иска преразглеждане на македонската история, предаде електронното издание на македонския вестник „Дневник”, цитиран от Фокус.

„По наше мнение взаимното зачитане на идентичността, историята, културата, езиците и традициите са основание за добросъседство и взаимно разбирателство на всички държави, включително и Македония и България. Историческото наследство на двата народа, както се посочва в поправката, не трябва да означава проблематизиране на ценностите, които са създадени през изминалите векове. Затова се питаме дали искането за преодоляване на „идеологическата интерпретацията на историята” в македонските учебници подразбира съответна постъпка и по отношение на българските наръчници по история.

Райков: Българските паметници в Македония доказват общата история

Паметниците на български исторически личности в Скопие са най-убедителният аргумент да честваме общата си история заедно. Това каза мин...

Поради тази причина препоръките за формиране на комисия със съвместни експерти по историята и образование трябва да се вземат предвид само ако такава комисия допринесе за обективна интерпретация на историята, която няма да засегне който и да е аспект от македонската идентичност, за сметка на българската”, се казва в съобщение на ЗИРМ. Според тях промяната на идентичността ще се върши систематично чрез учебниците в училищата, докато „наръчниците при съседите ще останат същите”.

„Всъщност и един не толкова задълбочен анализ на македонските учебници по история, които се прилагат през последните години ще покаже един забележим и сериозен напредък по отношение на съвременната и образователна методология, в концепцията както на образователните програми и съдържания, така и в съставянето на наръчниците. В този смисъл за нас е важно и при нашите съседи да присъства същата тенденция в разглеждането на историята”, се казва още в съобщението, цитирано от „Дневник”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com