Райков: Българските паметници в Македония доказват общата история

9140
Райков: Българските паметници в Македония доказват общата история

Паметниците на български исторически личности в Скопие са най-убедителният аргумент да честваме общата си история заедно. Това каза министър-председателят Марин Райков във връзка с откриването на нови паметници на исторически личности, които са част от българската история в Република Македония, предаде Фокус.

„Не е в мой стил да реагирам негативно за всяко съобщение на действията на Скопие. Вече ясно казах, че разглеждам тази съседна страна като сестринска република, с която споделяме общо минало и трябва да споделяме общо бъдеще”, посочи Райков.

Новите македонски паметници на килограм: От Тит Флавий Орест до Петър Делян

Заради интереса около засиленото монтиране на паметници в Скопие от последните дни, „Фокус” публикува пълен списък на новит...

България настоява съвместните чествания да се утвърдят във времето преди да дадем оценка, че сме постигнали това ниво на добросъседство и приятелство, което е ключова предпоставка за желаното от нас европейско бъдеще на тази приятелска държава, посочи премиерът. „Никой няма съмнение, че Христо Татарчев е българин, каквито разбира се бяха и Гоце, и Даме, и Борис Сарафов, и Тодор Александров”, каза още министър-председателят Марин Райков.

Докладът на Европейския парламент за Македония е балансиран и полезен, защото насърчава продължаването на инициирания от нас обмен между София и Скопие, допълни Райков. В този европейски доклад отново се подчертава значението на добросъседството като критерий с оглед отварянето на вратите пред преговорния процес пред Скопие.

„Европейският парламент призовава тази близка ни страна да избягва жестове, изявления и конкретни действия, които биха имали негативно отражение върху добросъседството. За мен най-важното е, че Европарламентът призовава за историческо помирение между съответните групи население в републиката, включително и спрямо гражданите с българско самосъзнание. А те не са малко”, посочи премиерът.

Настояването на България за съвместно отбелязване на дати и личности от общата ни история също фигурира в доклада. Това показва, че изходните позиции, с които България продължава диалога около подписването на евентуалната Декларация за добросъседство и приятелство с Република Македония намират европейски отзвук. Искрено се надявам, че в следващите месеци ще започнем да получаваме и добри сигнали от Скопие, каза още премиерът Марин Райков.

Райков: Всички етноси трябва да са равноправни

"Всички етнически групи, които съставят нацията ни, трябва да се чувстват у дома си в България. Трябва да се чувстват равноправни на ос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество