Македония скочи обидена срещу "славомакедонци"

13477
Македония скочи обидена срещу "славомакедонци"

Македонският президент Георге Иванов поиска среща с ръководителя на мисията на ЕС в Македония Аиво Орав с цел да изрази несъгласието си с неговото изявление пред ЕП, в което нарече македондците "славомакедонци", пише днес македонският вестник “Вечер”.

Иванов ще поиска от Орав публично да се извини и да изрази уважение към основния принцип на самоопределение.

Георгиевски: Ако обичаме Македония, трябва да учим албански

ВМРО-ДПМНЕ е мой личен провал. Днес това е една фалшива партия, без идеология. Чувствам се длъжен всеки ден да я разобличавам. Това к...

Изданието посочва, че правителството също е изразило несъгласие с изявлението на Орав. Властите в Скопие са заявили, че това не помага за решаване на спора за името с Гърция.

„Ако това е нечия идея за различно отношение на определени представители на ЕК в един момент да се харесат на нас като ползват думата „македонски”, а в друг момент на нашите съседи, ползвайки определението „славомакедонци”, трябва да е ясно, че това не допринася за решаване на открития въпрос”, се казва в съобщение на македонското правителство.

В периода, в който с голям оптимизъм се очаква срещата на Европейския съвет през декември, на която Македония очаква да получи дата за преговори с ЕС, както съобщи и еврокомисарят Щефан Фюле, от Брюксел поляха страната със студен душ, пише и македонският вестник ”Дневник”.

„След като Македония спечели дипломатическата битка и в доклада на ЕК беше върнато определението „македонски”, посланик на ЕС нарече народа „славомакедонци”. Времето на това определение е преди новия кръг на преговори за името в Ню Йорк. Според дипломати това е бомба със закъснител за името”, пише вестникът.

Нова "тройка" може да блокира Македония за ЕС

Въпреки положителния доклад на ЕК за Македония, на страната може да се наложи да почака за започването на преговорите за присъединяване...

„Изказването на Орав не е случайно, напротив - лесно може да бъде анонс за това което ще съдържа пакетът на Фюле, който го нарече „решаване на спора за името в ранен етап”. Ако приемем идеята на Фюле, това означава, че сме съгласни с промяната името да стане условие за членство в ЕС. Ако тръгнем по този път, съвсем неизвестно е какво би ни се случило и какви предложения може да се поставят на масата (Северна, Горна, Нова), което не съответства на определението за идентичността ни. В такива условия инцидентът с Орав като че ли начертава цялата идея”, заявил македонският дипломат Ристо Никовски.

Изданието посочва, че Орав не е единственият, който употребявал думата „славомакедонци”. Тази дума, която в Македония се смята за обидна, беше употребена през последните десет години от европейския дипломат Хавиер Солана, евродепутата Георгиос Шацимаркакис, бившия председател на Съвета на Европа Валтер Швимер.

Посланикът на ЕС в петък употреби думата „славомакедонци” четири пъти, отнасяйки я към македонския народ. Орав беше внимателен и при ползването на името на страната и често наричаше властта "правителството в Скопие", допълва изданието.

Редактор: Десислава Ушатова

Червената линия за Македония прилича на магистрала до Скопие

Правителството на ГЕРБ иска от западната ни съседка да препотвърди съвместната декларация от 1999 г. И така оставя без решение пробле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com