Швейцария протака за данъчните тайни

6948
Швейцария протака за данъчните тайни

Швейцария е блокирала от 2011 година повече от 200 искания за административна помощ от страна на френската администрация за предполагаемо укриване на данъци, предаде БГНЕС.

Това са данни, оповестени в неделя на сайта на изданието "Льо Тон" /"Le Temps"/.

Според френски източници, "Париж е поискал от Берн от 2011 насам, стотици пъти "административна помощ", пише вестникът.

Според същият източник "твърде малко отговори" са се върнали, въпреки ангажимента, поет през 2009 г. от Берн за предоставяне на банкова информация в чужбина в случай на укриване на данъци.

Информацията гласи, че броят на френските искания вече наближава 300, от които 200 са били блокирани. От получените отговори само между 40 и 50 са били удовлетворителни за Париж. Предишните числа са: 80 изпратени искания - 20 отговора, пише вестникът.

Атакувана заради банковата тайна, Швейцария бе поставена в "сивия списък" на данъчните убежища на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ през пролетта на 2009 г.

Конфедерацията успя да се измъкне от там на 25 септември 2009 г. след преговори и няколко нови данъчни споразумения с партньори, сред които Франция.

Обяснение за бездействието за швейцарските власти е бил недостигът на персонал. Берн има между шест до осем служители, които работят по този въпрос. Ситуацията вероятно ще се промени, защото Швейцария наема допълнително осем служители.

Париж не гледа с добро око на швейцарската практика да се информира заподозрения данъкоплатец, за когото се иска информация за активите му в Швейцария.  За Франция процедурата за оказване на този вид помощ на властите трябва да остане в тайна, докато администрацията е в състояние да събере всички доказателства.

Редактор: Десислава Ушатова

Швейцария готви армията за разпада на еврозоната

Въпреки, че Швейцария не е страна-членка на Европейския съюз, армията на тази централноевропейска държава се подготвя за безредици, п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа