Мароко на нож със САЩ заради Западна Сахара

26720
Мароко на нож със САЩ заради Западна Сахара

Подкрепяните от САЩ планове за разширяване мандата на мисията на ООН в Западна Сахара ще имат нежелани и вредни последици за регионалната сигурност, предупреди Мароко. До края на април Съветът за сигурност на световната организация трябва да вземе решение по този въпрос, предаде БГНЕС.

Инициативата срещна сериозен отпор от страна на Мароко, под чиято окупация се намира от 1975 г. Западна Сахара. Доколко отношенията Рабат - Вашингтон са се обтегнали говори и фактът, че съвместните американско-марокански военни учения Африкански лъв бяха отменени. В тях трябваше да участват 1400 бойци от Щатите и 900 от мароканската армия.

Мароканският министър на комуникациите Мустафа Халиф вчера повтори , че Рабат категорично отхвърля плановете да бъде позволено на ООН да разследват евентуалните случаи на нарушаване на човешките права в Западна Сахара. Подобна едностранна инициатива" би била "посегателство срещу националния суверенитет" и ще навреди на сигурността в региона, подчерта министърът пред репортери в мароканската столица. Той допълни, че Рабат разчита на благоразумието на страните-членки на Съвета за сигурност при взимането на решение по въпроса.

Мароко е особено чувствително по всички въпроси, засягащи богатата на природни ресурси, основно фосфати, Западна Сахара. Рабат предлага широка автономия на региона под управлението на Мароко. Тази идея беше отхвърлена от сепаратистите от Фронта Полисарио, които водиха въоръжена борба за независимост до сключеното с посредничеството на ООН примирие през 1991 г. Те настояват населението от Западна Сахара да проведе референдум за самоопределение. Ред неофициални преговори между двете страни с посредничеството на ООН се провалиха и специалният пратеник на световната организация по въпроса Кристофър Рос прекрати през 2012 г. процеса.

Мисията на ООН в Западна Сахара – MINURSO, на практика е единствената мисия на световната организация, която не носи отговорност за спазване на човешките права. Мандатът й трябва да бъде подновен в края на април.

Според дипломат от централата на ООН Франция ще подкрепи бившата си колония Мароко срещу разширяване на мандата на мисията на ООН, а Великобритания ще бъде за разследване на нарушенията на човешките права. След като правителството на страната се срещна с крал Мохамед VI, официалната информационна агенция на страната разпространи съобщение, осъждащо "някои инициативи, които могат да променят мандата на MINURSO.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com