МЗХ гъмжи от "калинки"

29189

Назначаване на хора, без да се провежда конкурс и използване на вратички в закона, с помощта на които в земеделското министерство работят хора, които не отговарят на законовите изисквания. За такъв хаос в назначенията в дирекция на МЗХ сигнализира пред БГНЕС Маргаритка Астарджиева.

Тя дълги години е работила в Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Вчера подаде сигнал до МЗХ, в който посочва, че две години няма един проведен конкурс в за назначаване на служители в дирекция "Развитие на селските райони"(РСР), а по закона е задължително да има такъв конкурс. Въпреки това изискване хора се назначават, така Маргаритка Астарджиева пресметнала например, че когато тя излиза от МЗХ 18 души са назначени без конкурс и сега предполага, че са много повече. "Това е нарушение на Закона", категорична е тя.

Експертката твърди в сигнала си, че като правило новите служители в последните две години на правителството на ГЕРБ се назначават по неясен принцип от ресорния заместник-министър Светлана Боянова на длъжност по заместване в дирекцията или някъде в структурата на МЗХ. Там пък след това в рамките до 1 месец са се прехвърляли на незаетите постоянни длъжности в дирекция "Развитие на селските райони" (РСР). "Уредената по този начин възможност за назначение на държавен служител без конкурс на места по заместване на титуляр, се използваше не като изключение, а като основно правило за назначаване. По този начин в дирекция РСР масово са назначени хора, които нямат необходимата квалификация, не отговарят на изискванията за опит в управление на програми, финансирани от ЕС, не владеят английски език в необходимата степен или изобщо не го владеят", казва тя в сигнала си.

Той е свързан с проверката на Инспектората на МС по нейна жалба, за който БГНЕС писа. Констатациите в нея потвърждават записаното. Единственото, което последва обаче и то по обясними причини е това, че зам. – министър Светлана Боянова вече не е в МЗХ, но всички останали служители, посочени в нейния сигнал все още работят там. "И най – вече изпълняващият и към момента длъжността директор на дирекция "Развитие на селските райони" Никола Христов, който преди две години беше назначен без конкурс и без да отговаря на изискванията за длъжността директор на дирекция", каза експертката. Тя изтъкна, че Светлана Боянова е човекът, който е довел Христов в МЗХ.

В момента той е назначен на длъжност държавен експерт в един от отделите, като допълнително с поредната заповед е определен да заема длъжността и.д. директор. В Закона за държавния служител е казано, че когато няма лице, което да отговаря на изискванията за длъжността, може да се назначи по заместване човек, но за срок, който не може да бъде по-дълъг от 6 месеца. "Вече може би за четвърти път му се удължава този 6-месечен срок. Според мен това е нарушение на Закона за държавния служител", каза Маргаритка Астарджиева. Тя е категорична, че той е назначен без конкурс и пак без конкурс му се подновява договорът.

Така Христов оглавява дирекция, която отговаря за управлението на повече от 3 милиарда евро европейски средства, продължава да се управлява от директор, който не отговаря на изискванията за длъжността. "За мен такава дирекция не може да бъде ръководена от директор, който не отговаря на изискванията по закона. Когато си директор трябва да имаш мисля 7 години трудов стаж, той преди две години, когато беше назначен за първи път имаше 3 години трудов стаж. Идва от частна фирма, никога не е работел в държавна администрация, преди тези 2 години; никога не е управлявал средства на ЕС или пък се занимавал с проекти и програми на ЕС", обясни експертът. Образованието на Никола Христов е финанси. Така той е поредната "калинка" в МЗХ, защото няма необходимия стаж и не отговаря на изискванията на закона да заема тази длъжност.

В сигнала си Маргаритка Астарджиева посочва и назначението на началник отдел "Контрол и предприсъединителни фондове" в дирекция РСР, Валерия Калчева. "Тя също е назначена в нарушение на закона, защото се изискват 5 години стаж, а тя не е имала никакъв. За там е направен конкурс, но той е провален макар да има кандидати", каза специалистът. "Целенасочено се подронва и руши административният капацитет на отдела, който в рамките на правомощията си като Управляващ орган на ПРСР прилага мерки 41, 431-1, 421 от ос 4 ЛИДЕР, като отделът се управлява от началник, който не отговаря на изискванията за длъжността", пише в сигнала си тя.


Забелязва и странни обявени обществени поръчки, като тази със силно завишена, според нея стойност за: "Анализ на процедурите на Местните инициативни групи (МИГ) по ос 4 ЛИДЕР на ПРСР" - за 2 млн. лева. Мисля, че новият министър и зам. – министър Снежана Благоева не са запознати напълно с дейностите в РСР и по този начин ще обърна внимание да се направи проверка отново или да се проследи дали са изпълнени препоръките в доклада на Инспектората на МС. Така Маргаритка Астарджиева обяснява своя личен мотив, за да подаде този сигнал. Той засега пък е адресиран само до МЗХ и до БГНЕС.

А иначе за експертката, която имаше смелостта да сигнализира за вмешателство и натиск, смята, че бившата зам. – министърка Светлана Боянова е нанесла много вреда и за програмата, която трябва да бъде направена за следващия програмен период. В момента всички други оперативни програми имат варианти за програмния период 2014 – 2020 г. и вече са набелязани стратегиите им. ПРСР е в най – заден етап и то отново консултантска фирма е правила стратегия, но резултатите са много лоши и в момента се пише от експертите в дирекция, за да се направи вариант, каза експертката. Тя обясни, че тези варианти трябва да бъдат подадени до края на май в МС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com