Меркел иска споразумение за свободна търговия с Югоизточна Азия

5559
Меркел иска споразумение за свободна търговия с Югоизточна Азия

Германският канцлер Ангела Меркел заяви при посещението си в Индонезия, че Европа трябва да побърза да подпише споразумение за свободна търговия с Югоизточна Азия, за да бъде конкурентноспособна, предаде БГНЕС.

"Дълбоко съм убедена, че Европа трябва да побърза да приложи споразумение за свободна търговия с този регион, ако иска да е конкурентноспособна", заяви Меркел в края на двудневното си посещение в Индонезия, водеща икономика в Югоизточна Азия.

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), в която влизат десет страни от региона, започна през май 2007 г. преговори с ЕС за подписване на споразумение за свободна търговия. Но до момента те са постигнали малък напредък заради трудните отношения между ЕС и Мианмар, член на АСЕАН, обвиняван в многобройни нарушения на човешките права. Но политическото отваряне към страната трябва да позволи деблокирането на преговорите.

АСЕАН е третият по големина партньор на ЕС в света извън Европа с търговски обмен от над 206 милиарда евро през 2011 г., сочат данни на Европейската комисия. ЕС пък е вторият търговски партньор на АСЕАН след Китай. Югоизточна Азия е смятана за един от най-динамичните региони в света начело с Индонезия, където средният растеж е над 6% годишно.

Редактор: Яна Баярова

Меркел с най-висока популярност от три години насам

Германският канцлер Ангела Меркел се радва на най-висока популярност от три години насам. Това показва юлското проучване на общественот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com