Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

777
Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях
Снимка: Ulrike Leone / Pixabay

За да бъде сауната наистина лесна и полезна, си струва да се вслушате в съветите на експертите.

Процедурите в сауната са полезни при простудни заболявания и заболявания на ставите. Но не бива да се забравя, че в някои случаи излагането на прекомерна топлина е противопоказано.

Каква е ползата от процедурите в сауната?

- Влияе положително върху последиците от стреса, умората, подобряват съня.
- В сауната кожата се почиства от бактерии, тя насърчава обновяването на епидермиса. Новите клетки съдържат до 70 % влага, докато кератинизираните клетки - около 10 %.
- В сауната се разширяват съдовете, особено малките. Това означава, че се подобрява кръвообращението, което води до увеличаване на храненето на тъканите.
- Отпускат се мускулите, увеличава се циркулацията на междуставната течност. Ето защо сауната е полезна при заболявания на опорно-двигателния апарат, включително на ставите.

Как влияе сауната на мозъка

Съществува мнение, че топлинните процедури допринасят за прочистването на организма от токсини и шлаки. Как може да се случи това? Механиката е следната. Потните жлези по тялото ни - от 2 до 5 милиона, като на дланта и стъпалото на 1 квадратен сантиметър те са около 400. В сауната потните жлези отделят влага през кожата със същата интензивност като бъбреците. По време на едно посещение човек губи от 500 до 1500 ml течности. Тя съдържа токсични вещества.

За кого е противопоказно да посещава сауна?

Треската е причина да не се ходи на сауна. Да отидете в това помещение в такова състояние е все едно да сложите горещ сладкиш в гореща фурна. Друго абсолютно противопоказание - ако настинката не премине в рамките на 10-14 дни и е придружена от температура 37,2-37,3 градуса.
В този случай е по-полезно и по-безопасно краката да се запарят с пара. По време на тази процедура съдовете се разширяват, това има положителен ефект върху състоянието на белите дробове и дихателните пътища.

С какви диагнози не може да се ходи на сауна

- Обостряне на хронични заболявания на белите дробове и бронхите, бронхиална астма,
- Остри инфекции,
- Тежки чернодробни заболявания,
- Обостряне на язвена болест на стомаха,
- Тежка форма на захарен диабет,
- Нарушения на щитовидната жлеза,
- Глаукома,
- Епилепсия.

За кои хора ползването на сауната е противопоказно?

Необходимо е да се въздържате от посещение в сауна при кризисно протичане на хипертония (с повишаване на налягането до 200 mm Hg), исхемична болест на сърцето, изразена атеросклероза на кръвоносните съдове, хронична сърдечна недостатъчност, тежка аритмия, с тромбоза или склонност към кървене“, казва Мехман Мамедов. - Хората над 70 години и тези, които не понасят добре промените в температурата и влажността, не трябва да ходят на парна баня и сауна.

Освен това флеболозите забраняват на пациентите си да използват сауна - ако са склонни към разширени вени, трябва да внимават с топлинните процедури. Пазете се и след някои процедури при козметик: инжекции с ботокс, например, или конци.

Правила

Не бива да се храните прекалено много преди да отидете в сауната или в парната баня, тъй като за тялото ви е трудно да смила храната и да се адаптира към високите температури едновременно. Желателно е да са минали два часа от момента на хранене. Преди сауната или парната баня и известно време след нея не трябва да ядете риба и месо.

При високите температури в червата се активира процесът на сокодвижение и ферментация, протеините в него започват да се разграждат. Препоръчват се зеленчуци, зърнени храни. За да се попълни загубата на течности, трябва да се пие много, за предпочитане прясно изцеден сок, чай. В парната баня трябва да влизате с покрита глава, за да не я прегреете. Оптималната температура е 60-80 градуса“.

Показател за нормално здравословно състояние след банята и сауната трябва да бъде равномерният розов цвят на кожата. Ако има червени петна, това означава, че е имало прегряване, нарушено кръвообращение.

Трябва да свикнете с топлината постепенно. Добре е всяка процедура да продължава не повече от 5-10 минути. Охлаждането също не трябва да е рязко. След сауната е противопоказно обливането с ледена вода, скачането в дупка или снежна преспа. Контрастната смяна на температурата е опасна, защото под въздействието на парата съдовете на цялото тяло и главата се разширяват. Ако бързо се охладите, те ще се свият, цялата кръв ще се насочи към главата“.

Как да отслабнем в сауната или в парната баня?

Да, можете! Но ще трябва да спазвате няколко правила - те обаче са съвсем прости.
- За да отслабнете с помощта на сауна, трябва да ходите там два пъти седмично.
- Денят на сауната трябва да бъде разтоварващ.
- Влезте в сауната според правилата: първо три минути на долния рафт, след това на средния рафт, после топъл душ и почивка. Такива цикли - 3-4. Метлата може да се използва само след второто влизане в сауната.
- Правете си маски за лице и тяло, например маски за изгаряне на мазнините в проблемните зони.
- Не забравяйте да пиете течности! Най-добър е билковият чай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да скриете възрастта си с дрехи: 9 универсални съвета

4 знака, че Вселената иска да стоите далеч от някого, когото обичате

Тествайте себе си: 5 признака на здравословно самочувствие

За какво да говорим: 7 печеливши теми, които са идеални за разговор с всеки

До какви трайни увреждания води връзката с психопат?

Добавете тези 5 храни към менюто си и няма да се познаете в огледалото

Каква е разликата между таранка и каракуда?

Да си нямате работа с тях: Топ 4 на най-зли зодии

10 неща, които не трябва да се хвърлят в тоалетната

Ефективни начини да изгоните досадните гълъби от балкона

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com