Муудис подкрепи Исландия

5182
Муудис подкрепи Исландия

Рейтинговата агенция "Муудис" промени в четвъртък от "негативна" на "стабилна" перспективата на Исландия, чиито действия при компенсация на клиенти, засегнати от срива на банките през 2008 г., бяха потвърдени от Съда на Европейската общност, предаде БГНЕС.

"Решението на съда дава на исландското правителство потенциал за икономии на значителни разходи", свързани със съдебни спорове, се казва в изявление на рейтинговата агенция "Муудис", която обаче задържа кредитния рейтинг на дълга на страната на Baa3.

В края на януари Съдът на Европейската асоциация за свободна търговия, който разглежда делото на банката Icesave, постанови, че Исландия има право да откаже да изплати компенсации на чуждестранни вложители и отхвърли аргументите, представени от Обединеното кралство и Холандия.

Решението "е възможно най-благоприятен резултат за исландското правителство и елиминира голям риск, който тежеше върху дълга" на страната, се казва в изявлението на "Муудис".

Агенцията отбелязва още, че страната, която получи помощ от МВФ през 2008 г., се освобождава от рецесията, която последва банковата криза и сега развива "разумно темпо."

Както се оценява от Централната банка на Исландия, растежът в страната може да достигне 2,5% през 2012 г.

"Муудис" заяви, че в бъдеще може да преразгледа рейтинга на Исландия, ако правителството се откаже от контрола върху капитала, който реализира в началото на кризата, за да се стабилизира икономиката.

Редактор: Десислава Ушатова

Муудис: Перспективите пред германските банки остават мрачни

Международната агенция Муудис съобщи, че перспективите пред германската банкова система остават отрицателни заради силната конкуренц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com