На Острова препоръчват продължаване на сондажите за шистов газ

5430
На Острова препоръчват продължаване на сондажите за шистов газ

Експерти, назначени от британското правителство, препоръчаха в публикуван днес доклад, продължаването на сондажите за газ чрез метода хидравлично разбиване, макар да признават, че тази противоречива техника може да е в основата на земни трусове, предаде БГНЕС.

Тримата специалисти уверяват, че "не виждат никаква причина британската компания Cuadrilla да не получи разрешение да продължи дейностите си по изследване на находище на шистов газ" и "препоръчват предпазливото продължаване на сондажите чрез хидравлично разбиване".

Британската енергийна компания Cuadrilla Resources прекъсна през 2011 г. проучвателните си сондажи в крайбрежната област Ланкашър (Североизточна Англия) след земни трусове с магнитуд 2,3 и 1,5, регистрирани в околностите в началото на април и края на май.

"Тази сеизмична активност действително е провокирана от техниката хидравлично разбиване", използвана от Cuadrilla, признават авторите на доклада, потвърждавайки заключенията на експерти, оповестени през ноември м. г.

Макар че не изключват категорично нови трусове, предизвикани от техниката, авторите на доклада считат все пак, че е малко вероятно дори в максималния си мащаб сондажите да предизвикат структурни щети на повърхността.

Поради това тримата специалисти предлагат използването на хидравличното разбиване да бъде разрешено при условие, че бъде придружено с по-точни инструменти за наблюдение и протокол, издаван от министерството на енергетиката в случай на сеизмична активност, нареждащ незабавно прекратяване на операциите в случай на дори най-слаб земен трус, усетен на повърхността.

"Все още не е взето никакво решение за това дали да разрешим или не подновяването на сондажите чрез хидравлично разбиване от Cuadrilla", заяви говорител на британското министерство на енергетиката.

 

Евродепутатите в схватка за шистовия газ

Битката в Европарламента относно плюсовете и минусите на сондирането за шистов газ започна да се задълбочава с публикуването тази седми...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com