На света не му достигат 2 трилиона долара

7741
На света не му достигат 2 трилиона долара

На срещата на Г-20 в Мексико световните лидери се опитват да заставят Ангела Меркел да спаси Европа за своя сметка. Кризата в Европейския съюз вече доведе до дефицит на долари в целия свят, което заплашва ефективността на американската икономика.

Срещата на Г-20 най-вероятно ще изпрати ултиматум до представителите на обединена Европа, които са около половината от нейните членове. Лидерите на развиващите се страни /а и на някои развити/ ще поискат от тях скорошното разрешение на кризата.

На атаката на разгневените мъже беше изложена преди всичко германската канцлерка Ангела Меркел, която всички смятат за лично отговорна за съдбата на Европа. Фактически Германия, според мнението на мнозинството лидери на останалите държави, трябва да спаси затъналите в криза страни и да не иска от тях невъзможното – прекалено голямо съкращаване на бюджетните разходи.

"Ние сме привърженици на мерки за насърчаване на търсенето, помощта на глобалния растеж и възстановяването на доверието на пазарите", се казва в комюнике на Г-20. След края на форума трябва да бъде приет "планът Лос Кабос" за стимулиране на икономическия растеж и заетост.

Барак Обама се бои, че дълговата криза в ЕС ще задълбочи проблемите в американската икономика няколко месеца преди изборите в САЩ. Това може да намали неговите шансове да бъде преизбран.

След изборите в Гърция Обама вече разговаря с Меркел и я помоли за лична среща.

Загрижеността на американския президент лесно може да бъде разбрана. Кризата в еврозоната заплашва американската икономика с големи неприятности, включително поскъпване на долара спрямо еврото. Доларът се превърна в прекалено важна валута в целия свят.

От 2008 г. Федералният резерв е напечатал 2 трилиона долара в рамките на програмата за стимулиране на икономиката, но сега, съдейки по сигналите от пазара, доларите на достигат, защото инвеститорите в цял свят ги изкупуват, за да се застраховат в случай на криза, пише банка "Морган Стенли".

Централните банки в цял сега увеличават своите резерви с максимална сила от 2004 г. В последно време те предпочитат долари: ако през второто тримесечие на миналата година делът на доларите в резервите спадна до 60,5% /минималното равнище, откакто се водят наблюдения/, през декември миналата година те отново нараснаха до 62,1%.

Анализаторите дават за пример Бразилия, която активно привлича инвестиции отвън. ЦБ на страната емитирайки нови реали, преработваше тези инвестиции в резерви и активи, номинирани в долари. Търсенето на долари намаля едва след като ЦБ започна да диверсифицира своите резерви.

Китай е още един по-характерен пример. Страната фактически запази в долари целия си излишък на платежния баланс. Това продължително време поддържаше ниския курс на юана спрямо долара.

В резултат двете страни се сблъскаха с едни и същи проблеми – частните инвеститори изпитаха недостиг на долари.

В цял свят централните банки държат около 4,8 трилиона долара в активи, номинирани в щатската валута. Чистата позиция с заемодателите извън САЩ е около минус 2,4 трилиона долара. В самите Съединени щати чуждестранните активи са на сума 500 милиарда долара. Това означава, че на банките и компаниите не им достигат 2 трилиона долара. През 2008 г. тази разлика беше само 800 милиарда долара, през 2002 г. - 500 милиарда.

Страна с такъв висок дефицит по текущата сметка и голям държавен дълг като САЩ трябва да понижи валутния курс, за да стимулира икономиката и да увеличи конкурентоспособността си. Вместо това курсът на еврото от 1,24 долара през второто тримесечие на тази година ще се понижи до 1,15 долара през първото тримесечие на следващата година. По този начин дълговата криза в ЕС намалява конкурентоспособността на САЩ, което предизвиква гнева на американските политици.

Интерфакс / БГНЕС

Страховити прогнози: Иде втора глобална икономическа криза

Световните лидери, пристигащи за срещата на Г-20 в Мексико, предупредиха, че икономическите проблеми на Европа може да ускорят настъп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com