НАСА: САЩ не са виновни за аварията на "Фобос-Грунт"

3343
НАСА: САЩ не са виновни за аварията на "Фобос-Грунт"

Американската космическа агенция НАСА опроверга изказаната от Русия версия, че междупланетната станция "Фобос-Грунт" може да е пострадала под въздействието на американски радар, съобщи ИТАР-ТАСС.

Източник на руския вестник "Комерсант" от ракетно-космическия отрасъл на страната твърди, че междупланетната станция "Фобос-Грунт", която през ноември не успя да се насочи към Марс и падна на Земята в неделя, може случайно да е пострадала от американски радар.

Москва подозира американски радар за аварията с космическата сонда "Фобос"

Руската междупланетна станция "Фобос-Грунт", неуспяла през ноември да се насочи към Марс и паднала на Земята в неделя, може случайно д...

Източникът не изключва през първите часове след старта космическият апарат да е навлязъл случайно в обсега на американския радар на атола Куаджалейн (Маршалови острови), който следял в момента траекторията на астероид. Излъчен от локатора импулс с мегаватна мощност може да е повредил електрониката на "Фобос-Грунт", поради което станцията не е могла да задейства двигателя си, предполага източникът. Той специално изтъква, че се разглежда възможността да става дума за "форсмажор", а не за целенасочено действие.

НАСА заяви, че на 9 ноември, когато е била изстреляна междупланетната станция, на Маршаловите острови не е бил използван радар за проследяване на движението на астероид. Космическата агенция каза, че за подобни цели използва радари в Калифорния и Пуерто Рико.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви вчера, че не изключва възможността аварията на "Фобос-Грунт" да е станала по вина на американски радар. Тази версия има право на живот, каза той пред журналисти, коментирайки твърдението, че аварията на "Фобос-Грунт" може да се дължи на външно въздействие. Ако това е така, ще бъдат направени всички необходими изводи, за които сега е рано да се говори, допълни Рогозин. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com