Уорлик провокира: Ако бях българин, бих искал да знам дали има шистов газ

6366
Уорлик провокира: Ако бях българин, бих искал да знам дали има шистов газ
"Шеврон" е мултинационална корпорация, която има висока международна репутация, категоричен е посланикът

Американският посланик Джеймс Уорлик опита да провокира мнението на българите относно шистовия газ.

Според него има вакуум на информация и въпросът по-скоро е какво да се направи по отношение на бъдещето.

Забраната върху технологията хидравлично разбиване ще бъде безсрочна

Безсрочна ще бъде забраната върху прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и/или добив на газ и нефт на територи...

Едната възможност за решение на спорния въпрос с добива и проучванията на шистов газ в България е пълен мораториум.

Посланик Уорлик коментира пред Нова телевизия, че трябва да се търси подходяща регулация.

"Да, има рискове при разработването на каквито и да било енергийно източници – било то в България, или в САЩ. Има рискове и по отношение на ядрената икономика, но България реши по подходящ начин да регулира разработването на тази енергия. Има възможности за шистовия газ и аз се надявам по подходящ начин да се регулира разработването и да се контролира, както се случи в САЩ, в Полша и на други места. Това не означава, че няма опасности, но трябва по подходящия начин да се въведат регулации", заяви Джеймс Уорлик.

"Шеврон" е мултинационална корпорация, която има висока международна репутация и държи да провежда отговорен бизнес по целия свят, каквото е намерението им и за България, посочи още дипломатът.

Ивайло Калфин: Ура! В България има гражданско общество

Ивайло Калфин разпрати коментар до медиите по повод предложението на Народното събрание за мораториум върху проучването и добива на шис...

Според него, компанията няма намерение нищо да прави преди 2020 година. "Аз ако бях българин, бих искал да разбера дали изобщо има шистов газ в България и какво е неговото качество", каза посланикът. Точно това, според него, иска и "Шеврон" – искат само да проучат и да помогнат на българското правителство. 

Американският посланик посочи още, че компанията носи със себе си стотици милиони инвестиции и работни места за българите – "Наистина ли искате да кажете "никога" на една такава компания като "Шеврон"?", попита Уорлик.

Според посланика на САЩ у нас има много хора, които имат сериозни опасения по отношение на околната среда. "Аз самият се отнасям отговорно към тази тема". Но има също много хора, които имат интерес да не допускат промени в България. "Знаете ли, че България е платила почти двойната цена за природен газ, отколкото ние плащаме в САЩ? Знаете ли, че България плаща повече, отколкото плащат германците за природен газ? Така че има хора, които изкарват повече дивиденти и пари от газовата индустрия и нямат интерес да видят промени. Недейте да бъдете подвеждани", твърди посланик Уорлик.

Той призна, че в миналото е имало грешки и проблеми при "Шеврон", но някои от сензационните истории, които са публични, не са истински. В САЩ се разработват изключителни количества шистов газ в Тексас, в Пенсилвания. Цената на газа в Съединените щати намаля драстично и не сме се сблъскали с проблеми с околната среда, подчерта още Уорлик и допълни, че въпреки това агенциите за опазване на околната среда провеждат проучвания непрекъснато.

Шистовият газ влиза в парламента

Парламентът ще разгледа законопроекта и двете решения за забрана на проучването и добива на шистов газ, внесени от представители на три...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика