Неонацисти планирали атентати срещу политици в Германия

3080
Неонацисти планирали атентати срещу политици в Германия

Серия от атентати срещу политици в Германия са били планирани от радикалните ислямисти в държавата. Зад организацията им са преди всичко лидери на местни неонацисти, твърди белградският вестник "Политика"

Непосредствено след залавянията на терористите е въведена забрана за дейността на общо три салафитски сдружения. Разбиването на терористичните клетки на радикалните ислямисти в района на Северен Рейн-Вестфалия разпали страстите в германското общество. Възможно е дори да се стигне и до тайна война между салафити и неонацисти, твърди сръбското издание. Миналата седмица по време на две спецакции, станали в сряда и петък в градовете Дортмунд и Леверкузен са арестувани четирима членове на салафитски сдружения в страната. Заловените са заподозрени за организиране и планиране на серия от терористични нападения срещу високопоставени членове на германски неонацистки структури. Двама от арестуваните дори е бил задържан в жилище, намиращо се в непосредствена близост до вилата, в която резидира един от лидерите на неонацистката организация Pro-NRV Маркус Байзихт.

ЕК и Германия в спор заради Шенген

Европейската комисия и Германия са в конфликт зареди плановете за разширяване на Шенгенско споразумение, съобщава радио Гласът на Амери...

Оказва се, че името на Байзихт отдавна се намира в салафитския списък с "проблематични" германски политици. Наред с него са включени и още осем имена на различни други функционери на радикалната десница. Количеството на експлозивните материали и преди всичко на амониевия нитрат, което се намирало в квартирите на мюсюлманските екстремисти, води до заключението, че е твърде възможно да става дума за планиране "производството" на бомба. Не е изключено и да са били планирани и други атентати срещу личности, включени в този списък.

Главният обществен обвинител в Дортмунд Фолкър Битнер подчертава, че-поне засега-място за паника няма. Той се позовава за това си твърдение на факта, че органите на реда са успели да проникнат навреме в терористичната мрежа и да предотвратят нейната дейност.

„Така се стигна и до залавянето на лицата, за които имахме съмнение, че са терористи, които могат и са в състояние да извършат атентат", подчерта Битнер.

Главният обвинител засега категорично отказва да назове иманета на арестуваните хора, нито пък съобщава подробности, около готвените покушения. По идентичен начин е реагирал и дероктора на полицията Райнер Паненбергер.

Гърция иска милиарди евро репарации от Германия

Гърция настоява Германия да й плати репарации за понесените щети по време на Втората световна война /1939-1945/, когато страната е ок...

Запознати със ситуацията аналитици смятат, че е възможно дейността на салафитската клетка в Германия да е била инспирирана и наставлявана "отнякъде другаде". Доказателства за това има твърде много - например в интернет става все по-чести призивите за джихад в Германия, които идват от страни като Пакистан, Йемен, Саудитска Арабия и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com