Номинираха Сноудън за Нобелова награда за мир

7343
Номинираха Сноудън за Нобелова награда за мир

Професорът по социология в университета в град Умео Стефан Свалфорс, който е и член на шведската Кралска академия на науките, изпрати писмо до Норвежкия нобелов комитет, с което номинира Едуард Сноудън за Нобелова награда за мир, предаде Би Би Си.

В писмото се подчертават „героичните усилия на Сноудън за разкриването на мащабната шпионска дейност на САЩ, които той е предприел в ущърб на своето лично положение”. „Благодарение на смелостта на Сноудън нашият свят стана по-добър и по-безопасен”, подчертава професор Свалфорс.

ООН се застъпи за Едуард Сноудън

„Историята с Едуард Сноудън и разкритите от него масови нарушения на личната неприкосновеност повдигат редица важни въпроси, пред...

Бившият американски разузнавач не може да попадне сред номинациите за Нобелова награда за тази година, тъй като регистрирането на кандидатите завърши на 1 февруари. Той обаче може да бъде включен в номинациите за следващата година.

Ако Сноудън получи Нобеловата награда за мир, тогава той ще бъде най-младият притежател на това звание в цялата история. В същото време наблюдателите отбелязват, че шансовете му са много малки.

В същото време стана ясно, че Федералната миграционна служба на Русия (ФМС) все още не е получила молбата на Сноудън за предоставяне на политическо убежище, съобщи говорителят на ведомството Залина Корнилова, цитирана от РИА Новости.

В петък на среща с правозащитници в транзитната зона на московското летище „Шереметиево” Сноудън изрази желанието си да поиска политическо убежище в Русия, като при това посочи, че ще изпълнява всички необходими условия, включително да не нанася щети на САЩ. По данни на правозащитници, присъствали на срещата, Сноудън вече е подал съответната молба до руските власти. За въпросите относно предоставянето на политическо убежище в Русия отговаря Федералната миграционна служба. „Никакви документи от Едуард Сноудън не са постъпили във ФМС”, отбеляза Корнилова.

Сноудън отново поиска политическо убежище в Русия

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън заяви на среща с правозащитници на летище "Шереметиево", че е решил да поиска политическо убе...

Сноудън, който разкри подробности около дейността на американските спецслужби по събирането на информация за чужденци и собствени граждани, избяга от САЩ на 23 юни и пристигна в Москва. Оттогава той се намира в транзитната зона на „Шереметиево” и търси държава, която да му предостави убежище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com