Норвежка партия се извини за коментар срещу французи и българи

7934
Норвежка партия се извини за коментар срещу французи и българи

Норвежка дясна популистка партия се извини на Франция за коментар на свой представител, който определи французите и българите като престъпници. Партията е втора по влияние в страната и основна опозиционна сила, предаде БНР.

Пер Сандберг – заместник-председател на Партията на прогреса, предложи 3 незабавни мерки, за да бъде спрян потокът от просия и престъпност. Въз основа на съществуващи разпоредби полицията може да спира на границата организирани групи от роми, българи и французи, защото се знае от опит, че тези лица смущават обществения ред и е доказано също, че мнозина се занимават с престъпна дейност, отбелязва Сандберг в текст, разпространен в интернет.

25 000 българи се преместили в Германия за 2012 г.

25 000 души са официално регистрираните български имигранти в Германия за 2012 г., съобщи „Дойче Веле”, позовавайки се на д...

Част от френската общност в Норвегия е изразила възмущение от този коментар и посолството на Франция в скандинавската държава се е свързало с Партията на прогреса. В резултат популистката формация поднесе своите извинения в дипломатическо представителство.

Партията на прогреса уточни, че в текста първоначално били споменати само ромите, но Сандберг добавил французите и българите, за да не оставя впечатление, че заклеймява ромската общност. Съветник във френското посолство допълни, че според дадените обяснения тези националности били посочени като произволни примери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com