Нов ядрен компромис за Техеран

7348
Нов ядрен компромис за Техеран

САЩ и техните европейски съюзници ще поискат от Иран затварянето и демонтирането на наскоро построен подземен ядрен завод. Те искат и Техеран да прекрати обогатяването на уран до 20% и да предаде цялото си налично гориво за съхранение зад граница. Новият етап на преговорите на „шестте” (петте постоянни страни-членки на ООН плюс Германия) с представители на ислямската република трябва да започне на 14 април в Истанбул.

Става дума за подземния комплекс „Фордо”, построен недалече от свещения град за шиитите Кум. Като начало американците искат Иран просто да спре неговата работа, а вторият етап е демонтирането на завода.

Освен това съюзниците настояват паралелно със затварянето на „Фордо” Иран да изпрати зад граница своя запас от обогатен уран. Иран вече има около 100 кг уран, обогатен до 20%. Това не е достатъчно за създаването на дори една бомба. Но Техеран обеща скоро да разшири нужните мощности.

САЩ и съюзниците им подчертават, че няма да приемат изход на преговорите, при който Иран ще има запаси от уран, обогатен до 20%. Тъй като подобен уран може за броени месеци да бъде дообогатен до военен.

Президентът на САЩ Барак Обама нарече предстоящия етап от преговорите последен шанс на Иран за дипломатическо решение на кризата около ядрената му програма. Западните държави подозират Техеран в стремеж за създаване на атомна бомба или за присъединяване към редиците на т.нар „прагови държави”, които вече са няколко десетки. Западните сили настояват Иран да разсее тези подозрения. Основните аргументи на Запада в този спор е перспективата за налагането на травмиращи санкции, преди всичко върху петролния сектор, както и заплахата от превантивен удар срещу ядрените обекти на ислямската република.

Наблюдатели предупреждават, че сега не е над подходящият момент за преговори. Иранското ръководство, което се сблъсква със сериозни вътрешни разногласия, със всички сили се опитва да изглежда силно и непреклонно в очите на народа, а това означава, че не е склонно към отстъпки и компромиси.

Сред редица западни съюзници също няма единство. САЩ смятат, че непосредствена опасност засега няма. Те се базират на изводите на разузнаването за това, че Иран е преустановил военните изследвания в ядрената област още през 2003 година. От своя страна Великобритания и Израел предполагат, че Техеран, въпреки това, се стреми да натрупа потенциал за създаването на атомна бомба. САЩ разчитат, че разузнаването ще може своевременно да предупреди ръководството на страната за подновяването на военната програма на Иран и тогава Вашингтон ще има достатъчно време за военна акция.

На този фон Русия и Китай са против засилване на санкциите. Москва предлага една по една те да бъдат отменени, ако Иран изпълнява исканията на международната общност.

Западът може да се съгласи на определени отстъпки по въпроса за обогатяването при условие, че тези дейности на територията на Иран бъдат абсолютно прозрачни. За това Техеран трябва да допусне международни инспектори във всичките си ядрени обекти и да им позволи да разпитат иранските ядрени учени.

Не е ясно как ще реагира Техеран. През 2011 година по време на предишния кръг от преговори иранските представители настояха за правото на ислямската република да обогатява уран и поискаха отмяната на всички санкции. В медиите наскоро бяха цитирани думите на влиятелния ирански депутат Голамреза Мохадам, който заяви, че ислямската република няма да създава ядрена бомба и ще се задоволи със статута на „прагова държава”.

Независимая газета

Ахмадинеджад: И всички да са срещу нас, продължаваме програмата

Иран ще продължи развитието на ядрената си програма дори целият свят да се обърне срещу страната, е заявил иранският президент Махмуд А...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com