Оланд: Франция ще премахне ислямистките клетки

3345
Оланд: Франция ще премахне ислямистките клетки

Френският президент Франсоа Оланд обеща да премахне клетките, които "искат да направят от радикалния ислямизъм (във Франция) кауза на омразата и агресията", предаде БГНЕС.

"Има клетки – не знам все още какъв е мащабът, още се водят следствия – които искат да направят от радикалния ислямизъм кауза на омразата и агресията. Няма да ги оставим, ще ги преследваме, ще ги премахнем", заяви Франсоа Оланд за РФИ и за телевизиите "Франс24" и "ТВ5Монд".

"Ще доведем докрай разследването, защото французите трябва да бъдат защитени. Моята и на правителството отговорност е да бдим, да наблюдаваме всичко, да забелязваме всичко, да идентифицираме всичко, за да няма никаква възможност за провеждането на терористична акция", заяви той, говорейки за антитерористичната операция, при която в събота сутринта бе убит с оръжие в ръка предполагаем заподозрян.

"За да бъде отрязан пътят на терористите, трябва да има международна политика и именно това искам да направя в Мали", добави френският президент, припомняйки, че Франция е готова да окаже логистична подкрепа на евентуална африканска интервенция с резолюция на ООН в северно Мали.

"Дори научихме, че в Мали има френски граждани, както е имало в Сомалия, както можем да открием такива и в Сирия, които след това може да се върнат в страната си с терористични намерения. Не мога да приема това", продължи Оланд.

Все пак френският президент призна, че съществува и тероризъм вътре във Франция, без да има връзка с външни зони. "Следователно, трябва да бдим. Това се случи със задържането на известен брой лица", каза той.

Припомняме, че седмина предполагаеми членове на разбитата през изминалия уикенд ислямистка клетка от общо 12 задържани бяха изправени пред съдия-следователите, натоварени с разследването.

Редактор: Десислава Ушатова

Франция ратифицира европейския фискален пакт

Франция ратифицира фискалния пакт на Европейския съюз (ЕС), който изисква от страните с висок дълг да поддържат своите структурни деф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com