Оланд и Рахой подкрепиха еврото

3097
Оланд и Рахой подкрепиха еврото

Испанският премиер Мариано Рахой и френският президент Франсоа Оланд подкрепиха еврото. Френският лидер призова също така да се спазва суверенитетът на Испания, която беше принудена от пазарите да поиска финансова помощ, предаде БГНЕС.

"Двамата с г-н Рахой сме ангажирани с необратимостта на еврото", увери Оланд на съвместна пресконференция с испанския премиер и обяви, че на 10 октомври в Париж ще се проведе френско-испанска среща на върха. "Искаме Европейският съюз да върви напред", заяви от своя страна консерваторът Мариано Рахой. "И аз съм много ясен по този въпрос - нито еврото, нито единният пазар, нито съюзът ще се върнат назад", каза още той.

Четвъртата икономика в еврозоната, която се бори за банков и бюджетен съюз на европейско равнище, се нуждае особено от подкрепата на партньорите си в момент, когато се намира в отслабено положение и може да се наложи да поиска скоро спасителна помощ от Европа. На срещата на върха на ЕС през юни "решихме да започнем процес на по-голяма икономическа и бюджетна интеграция на ЕС", припомни Рахой. "Трябва да вземем важни решения следващия декември", за да приложим реформите, каза още той.

От своя страна, френският президент изрази задоволство от важната работа, свързана с ограничаването на разходите и реформите, предприета от Испания. "Бяха положени значителни усилия, направени бяха болезнени саможертви" и "резултатите вече са убедителни", изтъкна Оланд. Рахой потвърди "твърдата си решимост за продължаване на реформите".

ЕЦБ заяви, че е готова да помогне на Испания чрез закупуване на облигации, но очаква първо официално искане от страната. "В суверенитета на Испания е да реши това или по принцип, или за момента", заяви Франсоа Оланд. "Това е пълна отговорност на Испания, но мога да разбера желанието на Испания да изчака, докато се получат разяснения" относно механизма на предлаганата помощ, изтъкна той.

Редактор: Сияна Любомирова

Китай ще продължи да инвестира в ЕС

Китай е обезпокоен от задълбочаването на кризата в еврозоната, но ще продължи да инвестира в Европейския съюз, заяви днес китайският ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com