ООН разтревожена от заплахите срещу правозащитници в Русия

4991
ООН разтревожена от заплахите срещу правозащитници в Русия

Комитетът срещу изтезанията (КСИ) на ООН направи много критична оценка на съблюдаването на международната конвенция срещу изтезанията в Русия и обърна специално внимание на тревожната тенденция, свързана с увеличаващия се брой случаи на сплашване на хора и организации, занимаващи се с контрола на съблюдаването на човешките права, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Представители на Комитета срещу изтезанията заявиха, че са сериозно разтревожени от "многочислените и последователни съобщения" за заплахи, репресии и смърт на правозащитници и журналисти в Русия. Те също така смятат, че законодателните промени, приети неотдавна от президента Владимир Путин са в нарушение на Глобалния договор на ООН за принципите в областта на правата на човека, трудовите отношения, опазването на околната среда и противодействието на корупцията.

Комитетът на ООН определи като "заплашващ правозащитниците" закона, който задължава нетърговските организации, получаващи средства от чужбина, да се регистрират като "чуждестранни агенти", добави Крос. От КСИ на ООН критикуват и поправките, внесени в наказателния кодекс на Русия относно разширяването на понятието държавна измяна.

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com