ООН: Само 12 осъдени за хилядите изнасилвания в Босна

11917
ООН: Само 12 осъдени за хилядите изнасилвания в Босна

От около 50 000 жертви на сексуално насилие по време на войната в Босна и Херцеговина /1992-1995/ към днешна дата само 12 са били съдени от Международния наказателен съд (МНС). Тези стряскащи цифри бяха изнесени от Зайнаб Хава Бангура, специален представител на ООН, отговарящ за сексуалното насилие по време на конфликта, предаде БГНЕС.

Тя смята, че извършителите трябва да се съдят от местни съдилища, а не от МНС. Бангура заяви, че националните правителства трябва да бъдат подпомогнати при разрешаването на тази задача, защото това е "по-бързо, по-лесно и по-евтино", отколкото да се образуват производства пред МНС.

Бангура подчерта, че сексуалното насилие не е само "женски или африкански проблем". "Има сексуално насилие срещу мъже и момчета. То се извършва в световен мащаб: Босна, Колумбия, Непал, Мали, Сирия, Кот д`Ивоар", каза тя по време първото си посещение в Женева, откакто встъпи в длъжност преди месец.

Според Бангура за съжаление е много трудно да се установи точният брой на жертвите на изнасилвания по време на война, защото по-голямата част от тях не се оплакват от този срам.

Редактор: Десислава Ушатова

Сребреница със сръбска кметица

Първите резултати от местните избори в Босна бяха съобщени в неделя вечерта. Открои се сложната ситуация в Сребреница, сцена на няког...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com