Сребреница със сръбска кметица

9338
 Сребреница със сръбска кметица

Първите резултати от местните избори в Босна бяха съобщени в неделя вечерта. Открои се сложната ситуация в Сребреница, сцена на някогашен геноцид срещу мюсюлманите през 1995 г.

Сега сръбското мнозинство може да надделее по изборен път.

След гласуването Централната избирателна комисия заяви, че "не разполага с резултати за Сребреница" и обяви пресконференция за понеделник следобед.

Въпреки това председателят на избирателната комисия на Сребреница Немир Аливукович заяви пред АФП, че сръбският кандидат води. По това време бяха преброени две трети от гласовете.

От своя страна мюсюлманският кандидат провъзгласи победата си, докато твърдеше пред АФП, че всички останали за преброяване гласове са от мюсюлманската диаспора.

"Това е политическа борба между онези, които отричат ​​геноцида и тези, които искат тази трагедия да не се забрави", каза Камил Дуракович след гласуването. Той е и досегашен кмет.

Малко мюсюлмани се завърнаха в Сребреница след войната от 1992-95 г., но досега законът позволяваше тези, които са избягали от града да запазят мнозинството и да избират мюсюлмански кмет, докато в същото време живеят на друго място в Босна.

Тази година сръбските партии се противопоставиха на продължаването на това специално правило и международната общност отказа да се намеси. По този начин в неделя можеха да гласуват само тези избиратели, които имат постоянен адрес в Сребреница.

Това даде възможност за промяна и сръбската общност може да вземе властта в Сребреница за първи път след края на войната.

Въпреки, че кандидатът за кмет Весна Косевич отказва да използва думата "геноцид", тя се произнася в полза на "общата справедливост".

"Мюсюлманите не трябва да се страхуват от мен, ако спечеля и аз съм уверена, че мога да направя повече, отколкото всички предшественици за възстановяване на доверието между двете общности", каза тя за АФП.

От своя страна сръбският лидер Милорад Додик, който дойде да подкрепи кампанията, отново отхвърли определението за геноцид, произнесено от два международни трибунала.

По време на клането в Сребреница босненските сръбски сили убиха около 8000 души – мъже и изгониха останалото мюсюлманско население.

Преди конфликта в края на миналия век, от близо 37 хиляди души, които живееха в Сребреница, 73% бяха мюсюлмани и 22% сърби. На територията на общината вече има по-малко от 6000 жители. Сърбите са повече.

С помощта на различни трикове и двете страни успяха да запишат повече от 14 000 избиратели, повечето от тях - сърби.

Мобилизирането на всеки от лагерите се оказа от решаващо значение.

В избирателната секция в центъра на града, мюсюлмани и сърби търпеливо чакаха реда си да гласуват.

Повече от 3,1 милиона жители на Босна бяха поканени да гласуват на тези избори, в които основните национални общности – босненските мюсюлмани, сръбската и хърватската са в добра позиция да спечелят там, където са мнозинство.

Редактор: Ивайло Кючуков

МВФ с нова програма за подпомагане на Босна

Международният валутен фонд обяви, че е взел решение за нова програма за Босна за срок от 2 години и на максимална стойност от 405.3 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани