Оправдаха Рамуш Харадинай

6519
Оправдаха Рамуш Харадинай

Трибуналът в Хага оправда бившия косовски премиер Рамуш Харадинай и двама негови помощници в повторното дело срещу тях по обвинения в убийства и мъчения по време на войната през 90-те години на миналия век за независимост от Белград, предаде БГНЕС.

"Отделението на съда ви счита за невинен по всички точки от обвинителния акт", съобщи съдия Баконе Джъстис Молото, нареждайки тримата обвиняеми да бъдат освободени.

Бившият член на Армията за освобождение на Косово (АОК) беше съден заедно с още двама души. Харадинай и Идриз Балай бяха оправдани по 37 обвинения за военни престъпления в предишно дело, но са съдени повторно по някои от обвиненията.

Третият обвиняем Лахи Брахимай беше признат за виновен през 2008 г. за мъчения и осъден на шест години затвор. Сега той е повторно съден по четири обвинения. Според обвинителния акт тримата са участвали в съвместно престъпно начинание за установяване на контрола на АОК в Западно Косово.

Етнически сърби и албанци, за които имало съмнения, че сътрудничат със сърбите, били измъчвани и убивани в затворнически лагери. Намерени бяха общо 39 тела.

Харадинай е най-високопоставеният етнически албанец, съден от Трибунала в Хага. Неговите привърженици смятат, че повторното дело срещу него е безпочвено и се основава на неубедителни доказателства.

Нова оправдателна присъда вероятно ще предизвика гняв в Белград, а евентуално осъждане щеше да смекчи до известна степен негативното отношение към Трибунала в страната, коментира Би Би Си.

Редактор: Десислава Ушатова

Сръбски националисти изгориха знамето на Хърватия в Белград

Сръбски националисти са изгорили знамето на Хърватия по време на протестна демонстрация в Белград срещу оправдаването на двама хърватск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com