Сръбски националисти изгориха знамето на Хърватия в Белград

10303
Сръбски националисти изгориха знамето на Хърватия в Белград

Сръбски националисти са изгорили знамето на Хърватия по време на протестна демонстрация в Белград срещу оправдаването на двама хърватски генерали, които бяха съдени за военни престъпления срещу сърбите в Международния трибунал за бивша Югославия, предаде АФП.

Националистите се събраха пред сръбското президентство по призив на Радикалната партия. Няколко стотици демонстранти поискаха от властите да се откажат от влизането на Белград в ЕС и да спрат всяко съдействие с Трибунала.

Сърбия ще понижи нивото на сътрудничество с Хагския трибунал

Правителството на Сърбия взе решение да понижи нивото на сътрудничество с Международния наказателен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ)...

В края на едночасовото събитие група националисти изгориха хърватското знаме.

Решението на Трибунала в Хага да оправдае хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач поставя под съмнение обективността на съда, се посочва пък в изявление на руското министерство на външните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС.

„На 16 ноември Международният наказателен трибунал за бивша Югославия оправда генералите от хърватската армия Анте Готовина и Младен Маркач, които през април 2011 г. от същия трибунал бяха осъдени съответно на 24 и 18 г. лишаване от свобода за престъпления срещу човечеството, военни престъпления, масови убийства, репресии, депортиране на сръбско население и унищожаване на тяхна собственост”, припомня руското министерство.

„Взетото решение отново поставя под съмнение декларираната обективност на Трибунала в Хага. За съжаление сме принудени да констатираме, че Трибуналът така и не успя да се превърне в напълно безпристрастен орган на международното правосъдие с еднакво отношение към всички страни в конфликта на територията на Югославия”, се подчертава в коментара на руското външнополитическо ведомство.

Сръбски гняв след хагското решение

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия загуби "всякакво доверие", след като оправда хърватските генерали Анте Готовин...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com