Папазов разгневи Европа, Йоханес Хан поиска извинението му

7890
Папазов разгневи Европа, Йоханес Хан поиска извинението му

Поредната порция негативни реакции от Брюксел ни заляха вчера. След острия тон на президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу при посещението на премиера Пламен Орешарски миналата седмица, този път изказване на транспортния министър Данаил Папазов, успя да ядоса еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан. Това съобщава bTV.

В изявление разпространено днес, Хан поиска извинение от Папазов, който вчера обяви, че спорният зам.-министър на транспорта Петър Киров е назначен с личната препоръка на еврокомисаря.

„По най-категоричен начин заявявам, че никога не съм срещал тази личност. Нямам влияние в национални и политически назначения и никога не съм и търсил. Ако думите на транспортния министър Папазов са цитирани точно, очаквам незабавно извинение," посочва Хан.

Вчера представителите на браншови организации в транспортния сектор оспориха назначението на Киров, изтъквайки, че той е символ на задкулисните назначения на кабинета „Орешарски”. Освен това щял да влезе в конфликт на интереси с баща си Володя Киров, бивш директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и настоящ шеф на учебен център от системата на Министерство за транспорта.

Папазов: "Дунав мост 2" е мост "Нова Европа"

Новият мост над река Дунав ще се казва "Нова Европа". Румънската страна твърдо държеше за това име и беше подкрепено и от нашите специа...

По-късно в Бургас Данаил Папазов защити избора на Петър Киров за поста. „Петър Киров е изключителен специалист, не ме интересува кой е баща му. Наистина разбрах, че е ръководил някога ДАИ, но това няма никакво значение - човекът е с великолепен английски, точно това, което трябва да притежава, с всички необходими сертификати, при това и с препоръка от комисаря Хан лично. Т.е. хората, които работят в легацията ни в Люксембург и Брюксел, тези, които се занимават с програмите, той е работил по почти всички наши програми, да се запазят и да се развиват тези хора, защото са вложени изключително много средства по обучение на програмите. Петър Киров е много добър специалист в това направление,” декларира Папазов.

След днешната реакция на Йоханес Хан е спорен въпросът за евентуалните постижения на транспортния министър при предстоящите му срещи в Брюксел, анонсирани миналата седмица от премиера Пламен Орешарски.

Миналата седмица Жозе Барозу обяви, че механизмът за сътрудничество и проверка, въведен безпрецедентно за България и Румъния при влизането им в ЕС през 2007 г., който за страната ни трябваше да отпадне след последния доклад през тази есен, остава в сила.

Като основен аргумент за това решение на ЕК бе изтъкнато скандалното назначение на Делян Пеевски за председател на ДАНС, довело до многохилядни протести по улиците на София, които не стихват от 11 дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com