ПАСОК в последен опит за правителство в Гърция

3539
ПАСОК в последен опит за правителство в Гърция
Евангелос Венизелос ще има три дни да опита да формира коалиция

Гръцката лявоцентристска партия е на ред да направи финален опит за сформиране на коалиция, след като не успя да достигне до споразумение с радикалната лява партия Сириза, пише "Файненшъл таймс".

Докато политическата безизходица в Атина продължава за трети ден след неубедителните парламентарни избори от неделя, Германия усили натиска върху всяко ново гръцко правителство да спазва условията за спасителния план, предупреждавайки, че в обратен случай може да бъде принудена да напусне еврозоната.

Ципрас не можа да сформира коалиция и връща мандата

Ръководителят на гръцката лява радикална партия СИРИЗА Алексис Ципрас обяви снощи, че отказва да сформира коалиционно правителство, т...

Алексис Цирпас, 38-годишният лидер на Сириза, който застана на второ място на изборите, шокира гръцките политици като представи петточков план за Гърция за отказ от спасителния план. Той заяви пред партията си: „Ние не искаме 150 хил. държавни служители да бъдат съкратени, не искаме заплатите и пенсиите и социалните облаги да бъдат намалявани допълнително, но те (ЕС и МВФ) настояват за това”.

По-късно той призна поражението си в усилията му да сформира правителство. „Нашето предложение се радва на широка подкрепа в обществото, но слаба такава в парламента. Ние няма да можем да реализираме мечтата ни за ляво правителство. Утре ще върна мандата”, заяви Цирпас.

Евангелос Венизелос, лидерът на ПАСОК, ще има три дни да опита да формира правителство.

Шансовете за постигане на междупартийно споразумение са минимални и Лукас Пападимос, настоящият премиер, се очаква да проведе среща с всички лидери на политически партии, представени в парламента, преди понеделник, за да изпълни процедурите преди да определи нови избори, които вероятно ще се проведат на 17 юни.

Гърция в безизходица

Лидерът на гръцката лява радикалната коалиция СИРИЗА Алексис Ципрас се отказа от мандата за съставянето на ново коалиционно правителст...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com