Патриарх Кирил призова руснаците да осиновяват сираци

7059
Патриарх Кирил призова руснаците да осиновяват сираци

Руският патриарх Кирил призова руснаците да осиновяват сираци във връзка с православната Коледа, която се отбелязва днес. Той направи това няколко дни след влизането в сила в Русия на много противоречив закон, забраняващ осиновяването на руски деца в САЩ, предаде БГНЕС.

"По повод Коледа бих искал да се обърна към всички вас, които имате възможност да направите важен жест, осиновявайки дете, за да подкрепите сираците", заяви Кирил в коледното си послание, цитиран от агенция Интерфакс. "В нашата страна не трябва да има сираци. Децата без родители трябва да намират такива сред честните и отговорни хора", допълни патриархът.

Изявлението на главата на Руската православна църква по повод православната Коледа, отбелязвана на 7 януари, идва след влизането в сила от 1 януари на закон, утвърден от руския президент Владимир Путин, който забранява осиновяването на руски деца в САЩ. В коледното си послание, публикувано на сайта на Кремъл, Путин похвали Руската православна църква и другите християнски вероизповедания за "засиленото им сътрудничество с държавата и държавните органи" в области като образованието и семейното планиране.

Новият руски закон, смятан за една от най-строгите мерки, взети от Москва спрямо Вашингтон след Студената война, беше гласуван от руския парламент в отговор на "списъка Магнитски", приет преди това от Конгреса на САЩ и утвърден от президента Барак Обама. Той забранява пребиваването в САЩ на руски държавници, замесени в смъртта в затвора през 2009 г. на младия юрист Сергей Магнитски и за други нарушения на човешките права и предвижда замразяване на имуществото им.

Редактор: Десислава Ушатова

Руският патриарх иска по-жестоки наказанията за богохулство

Руският патриарх Кирил заяви, че законодателството на страната, защитаващо религиозните светини и символи, се нуждае от изменения и уто...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com