"Пейтриът" в Турция безпокои Русия

5069
"Пейтриът" в Турция безпокои Русия

Разполагането на ракети "Пейтриът" в Турция ще бъде опасен сигнал, заяви говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич, цитиран от Интерфакс и БГНЕС.

"Милитаризацията на сирийско-турската граница е тревожен сигнал. Ние съветваме турските колеги да използват влиянието си върху сирийската опозиция за по-скорошно начало на вътрешносирийския диалог", посочи на пресконференция говорителят на руското дипломатическо ведомство.

"Ние ще чакаме реакцията на нашите партньори от НАТО. Очевидно, такива стъпки не предизвикват оптимизъм относно шансовете за скорошно политическо решение" на конфликта в Сирия, добави Лукашевич.

Вчера от НАТО потвърдиха, че са получили официалната молба от Турция за разполагането на ракети "Пейтриът" по границите с обхванатата от гражданска война арабска страна. Генералният секретар на алианса обеща, че молбата на Анкара ще бъде обсъдена незабавно.

През последните няколко месеца сраженията между силите на сирийския президент Башар Асад и бунтовниците в близост до турско-сирийската граница станаха все по-интензивни. На няколко пъти на турска територия падаха снаряди, за които се смята, че са изстреляни от сирийската армия. Това принуди Анкара да усили своето военно присъствие по границата, включително с тежка бронетехника и ПВО системи.

Редактор: Десислава Ушатова

Жертвите на конфликта в Сирия са вече 40 000

Над 40 000 души, повечето от които цивилни, са загинали при насилието в Сирия от началото на протестите срещу режима на Башар ал-Асад...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com