Пентагонът е най-големият работодател в света

6107
Пентагонът е най-големият работодател в света

Кой е най-големият работодател в света? Мнозина вероятно си мислят, че това е крупна компания като Apple или Google. Но те са далеч от истината. Най-много хора работят за американското министерство на отбраната. То има 3,2 млн. души персонал и е най-крупният работодател в света, сочи изследване на Би Би Си. Освен редовната войска, в цифрата влизат още националната гвардия, резервът и цивилният помощен персонал, предаде АСН.

Второто място в класацията за най-големите работодатели е за Китайската народна освободителна армия.
Тя наброява 2,3 милиона души. В цифрата обаче се включва само редовната войска - без цивилния персонал, както е при Пентагона.

На трето място е американската верига супермаркети "Уолмарт". За търговската верига работят 2,1 милиона служители, включително и почти 200 000 души, които работят в ASDA - британското подразделение на "Уолмарт“.

И четвъртото място е за американска компания. "Макдоналдс" е №4 с 1,9 милиона служители. 80% от ресторантите му обаче са франчайз, което означава, че 1,5 милиона от тези хора са наети от други компании, въпреки че те всички носят еднаква униформа - на "Макдоналдс".

На пета позиция е Националната здравна служба на Англия. Въпреки че очакванията на хората са да бъде поставена на по-ниско място в обществена йерархия, тя е мащабен работодател с 1,7 млн.служители. Статистиката показва, че един на всеки 23 души в Англия, Уелс, Шотландия или Севрерна Ирландия работи в Националната здравна служба, предава Дартс.

Петролната компания на Китай заема следващата шеста позиция.
За Chinese National Petroleum Corporation работят 1,7 милиона души. В момента компанията работи по проекти в страни като Ирак, Иран, Сирия, Узбекистан и Венецуела и е най-голямата интегрирана петролна и газова компания в Китай

Следващата позиция също е за китайска компания. State Grid Corporation of China е най-голямата компания за пренос и разпределение на ток в света
и е с 1,6 милиона души персонал. На осмо място се класират индийските железници с 1,4 млн.служители. Планира се назначаването на допълнително още 100 000 души през 2012 г.

На девето място в списъка с най-крупни работодатели са индийските въоръжени сили, които имат 1,3 млн. души в активните си сили.

На почетното десето масто е тайванската компания Hon Hai Precision Industry, по-известна с търговското наименование - Foxconn. Този тайвански производител на електроника, която има 1,2 млн. работници и служители, прави добре познатите продукти като Apple IPAD в огромните си фабрики в Китай, където работят стотици хиляди служители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com