Протести по света в деня на труда

6390
Протести по света в деня на труда

В някои страна по света посрещнаха 1 май с протести и сблъсъци по улиците.

Сблъсъци между протестиращи и полиция белязаха 1 май в турската столица. Разярена тълпа на площад "Таксим" в Истанбул се опита да пробие барикадата от полицаи. Близо 200 протестиращи се събраха в квартал "Бешикташ", за да тръгнат към площада, когато полицията се опита да ги разпръсне. По традиция честванията на 1 май се провеждат на площад "Таксим", но тази година властите забраниха събиранията там заради строителни работи. 1 май е официален празник в Турция от 2009-та година, съобщи БНТ.

Водачите на протестите - в листите

Мина малко време и вече може да осмислим българските бунтове от януари и февруари. Като изключим първите два дни, когато хората честно ...

Във Филипините хиляди работници и членове на профсъюзи протестираха по улиците на столицата Манила. Те се обърнаха с призив към управляващите за по-добри условия на труд и заплащане. Заетите на временни трудови договори настояха за повече права като например правото за участие в синдикати. Една трета от близо 10-милионното население на Филипините живее под прага на бедност.

В столицата на Камбоджа - Пном пен, повече от 5 000 протестиращи излязоха по улиците с лозунги за по-високи възнаграждения. Демонстрациите бяха организирани от близо 16 синдиката в различни сектори. Протестиращите настояват средната месечна заплата да бъде повишена от 80 на 150 щатски долара.

Протестите срещу мерките за строги икономии в Деня на труда събраха около 5000 души в Атина по обед, главно комунисти, а фериботите останаха на кея заради стачка на моряците.

Гръцките медии не съобщаваха никакви новини днес, а стачки бяха организирани и в обществения транспорт на Атина (автобуси, метро, тролеи, трамваи), както и в някои банки. Тази година 1 май не е неработен ден в частния сектор.

"Бунтовете на работници в Чикаго (на 1 май 1886 г., довели до създаването на Празника на труда от Втория интернационал) показват пътя на борбата срещу съвременното робство", съобщи в комюнике профсъюзът на моряците, които по традиция стачкуват всяка година на този ден.

Протестиращите искат 10% квота в избирателните комисии

Отворено писмо до общинските ръководства в Пловдив на парламентарно представените партии - ГЕРБ, Коалиция за България, СДС, ДПС, НДСВ,...

Протестите започнаха по обед с демонстрацията, организирана от комунистическия фронт Паме, който събра на площад Синтагма пред парламента около 4000 души по данни на полицията. "Не на новите каторги. Не на меморандума (плана на ЕС и МВФ за строги икономии)", можеше да се прочете на основния плакат на кортежа, воден от имигранти от Бангладеш, работещи в ягодовите полета в област Манолада в Пелопонес. Преди няколко дни там избухна престрелка, в резултат на която около 30 имигранти бяха ранени. Причина за инцидента беше искането им да получат заплатите си, които не им били плащани от месеци.

Втори протест, свикан по призива на частния профсъюз GSEE и на държавния Адеди, събра около 400 души по данни на полицията. "Несигурността преобладава сред младите, те нямат никакъв стимул да продължат следването си", заяви 21-годишният студент Йоргос Тавуларис. "(Маргарет) Тачър дойде в Гърция с 20 години закъснение. Всеки ден сме заплашени от съкращение", каза Катерина М., учителка в гимназия. Тя имаше предвид приетия през уикенда закон за съкращаването на 15 000 държавни служители до края на 2014 г.

Трети кортеж, организиран от леви групи, събра около 800 души по данни на полицията. Редица афиши, разлепени от симпатизанти на GSEE в центъра на Атина, прокламират: "1 май, ден на паметта и борбата". "Искаме колективни трудови договори, работа, растеж, демократични социални права", пишеше на един от афишите.

В Солун, втория по големина град в страната, 3000 симпатизанти на Паме организираха шествие. Днешният ден е неработен само за държавните служители, тъй като заради православния Великден на 5 май магазините, ударени с пълна сила от кризата и мерките за строги икономии, поискаха от министерството на труда да измести по изключение неработния ден от 1 на 7 май.

Поради това много магазини отвориха врати днес, а повечето служители в частния сектор отидоха на работа. Седмицата преди Великден обикновено е благодатна за търговията, тъй като гърците имат обичай да дават подаръци на близките си във връзка с празника.

Честит ден на труда!

На 1 май светът отбелязва Деня на труда и международната работническа солидарност. На тази дата, много страни в света честват обществен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com