Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По искане на Русия: YouTube започна да блокира видеа за избягване на мобилизацията

20 май 2024, 16:42 часа • 11013 прочитания

Най-голямата в света платформа за видеоклипове - YouTube - за първи път блокира видео за избягване на военна служба и мобилизация в Русия.

Блокирането засегна видеоклипове, публикувани в каналите "Дозор във Волгоград", "Школа за наборна служба" и една независима регионална медия. Съдържанието беше премахнато по искане на Роскомнадзор, сочат предупредителните съобщения, цитирани от The Moscow Times.

Още: На колко може да бъде оценена платформата YouTubе като самостоятелна компания?

Блокирани видеа за избягване на мобилизацията

По-специално - YouTube съобщи, че е получил искания от Роскомнадзор, в които агенцията твърди, че материалите на каналите нарушавали федералния закон "За информацията".

Всички блокирани видеоклипове се отнасяха до въпроса за избягване на проектозакона или мобилизация. Така например в канала "Дозор във Волгоград" с 29 хиляди абонати беше блокирано видеото "Как да се скрием от службата за военна регистрация и набор (съпротива срещу мобилизацията: част 3)".

Преди да бъде изтрито, видеото успява да набере 255 хиляди гледания. Каналът също така блокира видео с 313 хиляди гледания.

Още: Този лош, лош Запад: YouTube блокира канала на Никита Михалков (СНИМКА)

От YouTube са уведомили и канала "ОВД-Инфо" за заплаха от блокиране - това е първият случай в Русия, когато Роскомнадзор иска да блокира целия канал, а не конкретно видео.

Преди това YouTube не е блокирал опозиционно съдържание по искане на руските власти.

Още: ЕК предупреди YouTube да не разпространява насилие и пропаганда, свързани с Хамас

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес