Саакашвили се готвел за нова война

6110
Саакашвили се готвел за нова война

Говорейки в ефира на руския телевизионен канал Russia.Ru, грузинският опозиционен политик и бивш депутат Леван Пирвели заяви, че ситуацията в Грузия рязко се е променила след скандала с отношението към затворниците в грузинските затвори. Той заяви, че Саакашвили се готви за нова война, предаде БЛИЦ.
“Провокационните моменти вече са налице”, заяви опозиционният политик. Наскоро в Грузия избухна скандал, свързан с издевателства със затворници в изправителните учреждения. В интернет попадна видео с мъченията, станало причина за редица стихийни акции на протест с искането за защита на правата на затворниците.

Пирвели подчерта, че именно Саакашвили е започнал реформата на затворническата система, още когато е бил министър на правосъдието по времето на Едуард Шевернадзе. “Саакашвили започна кариерата си с реформата в затворите. Системата е създадена от човек с фамилията Саакашвили. Членовете на неговия екип продължиха неговото любимо дело. Основната система е предварителното наказание”, разказа опозиционерът и добави, че в скандалния Глдански затвор са поместени не престъпници, а лица, които чакат съдебната си присъда.

Пирвели също опроверга твърдението на Саакашвили, че скандалът около затвора е поръчан от грузинската мафия с руски пари, и добави, че скандалите от този род не са прецедент в страната.

Бившият депутат изрази мнение, че след случилото се надеждата за нормалното протичане на парламентарните избори на 1 октомври е попарена. “Много ми е трудно да си представя изборите след тази картина. Днес настроението на обществото е напълно различно. Ако преди седмица настроението бе за едни честни избори, то сега трябва да се разруши всичко, което толкова много години е издевателствало над народа на Грузия”, отбеляза Пирвели.

Според него след парламентарните избори ще избухне конфликт за “удържане на вътрешната ситуация”.  “Тази авантюра няма да има положителен резултат. Знаем, че целият регион на Кавказ ври. Над половин милион редовни войски се намират на една ръка разстояние. Всички правят маневри”, допълни той.

Политикът поясни, че Саакашвили има очевиден повод за началото на война. “По границите са струпани голямо количество войски. Не трябва да си разузнавач, за да видиш това. Толкова енергия не се хаби току така. Това ще доведе до нещо”, поясни политикът.

Редактор: Яна Баярова

Путин: За войната с Грузия разбрах от журналисти

Президентът на Русия Владимир Путин сподели подробности за събитията от август 2008 г., когато по думите му грузинските войски са атаку...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com