САЩ и още 10 държави няма да подпишат новия договор на ООН за телекомуникациите

8810
САЩ и още 10 държави няма да подпишат новия договор на ООН за телекомуникациите

Съединените щати няма да подпишат осъвременения договор на ООН за телекомуникациите, понеже смятат, че той отваря вратите за правителствен контрол над управлението на интернет. Това стана ясно на провеждащата се в Дубай среща на високо равнище на Международния съюз за телекомуникации, който е агенция на ООН.

Освен САЩ, поне още 10 страни, сред които Канада и Великобритания, обявиха, че няма да подпишат документа или изразиха резерви.

Край на свободата в интернет?

Представете си, че скоро на свободите в мрежата ще бъде сложен край. Сега свикнете с тази мисъл! Подобно решение би могло да бъде взет...

Форумът, който приключва днес, трябва да осъвремени т.нар. Регламент за международните комуникации за първи път от 1988 г. На него присъстват 193 страни. Гласуването на текста с промените ще бъде следобед, предаде БНР.

Представителката на Международния институт по телекомуникациите Сара Паркс съобщи, че преговорите на практика са приключили и заключителното комюнике за приемането на документа ще бъде формалност.

Много компании и неправителствени организации по света се опасяваха, че някои от предложенията може да доведат до цензура и да застрашат иновациите.

Една от идеите беше социални мрежи като „ЮТюб” и „Фейсбук” да плащат нови данъци за пренасяне на информация през границите. Това би оскъпило достъпа до интернет за потребителите.

10 неща, които не знаете за интернет

Възможно ли е някой да си представи живота без интернет? Без мейл? Фейсбук? Google? Трудно, да не кажа невъзможно. Затова с интерес ще ...

Русия, Китай и няколко арабски страни пък настояваха държавите да получат повече регулаторни правомощия за намеса в управлението на глобалната мрежа, което би дало оправдание за засилване на цензурата.

Редактор: Десислава Ушатова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com