САЩ: Плановете за удар срещу Иран са готови

5265
САЩ: Плановете за удар срещу Иран са готови

Американските планове за възможен военен удар срещу Иран са готови и тази възможност е "изцяло налице", заяви американският посланик в Израел дни преди страната да поднови преговорите със световните сили, които я подозират, че се стреми към разработването на ядрено оръжие, предаде БГНЕС.

Подобно на Израел, САЩ заявиха, че смятат военната сила за последно средство за предотвратяване на използването от Иран на програмата му за обогатяване на уран за създаване на бомби. Иран твърди, че ядрената му програма има изцяло граждански цели.

"За предпочитане би било проблемът да се разреши по дипломатически път и чрез използването на натиск, а не чрез военна сила", заяви посланик Дан Шапиро по израелското военно радио.

"Но това не означава, че тази възможност не е изцяло налична - не само че е налична, но е и готова. Направено е необходимото планиране, за да се гарантира, че тя е готова", подчерта Шапиро.

САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия използват санкции и преговори в опит да убедят Иран да ограничи обогатяването на уран, чрез който може да се произвежда гориво за реактори, медицински изотопи и при по-високи нива на пречистване - материали за ядрени бойни глави.

Нови преговори започнаха в Истанбул миналия месец и ще бъдат подновени на 23 май в Багдад.

Редактор: Десислава Ушатова

Израел: Иран може да се стреми към изграждане на бомба за 60 дни

Иранската ядрена стратегия може евентуално да позволи изграждане на атомна бомба за период от 60 дни. Това съобщи израелският министър ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Тиквички - как влияят на  холестерола
Тиквички - как влияят на холестерола

Тиквичките предлагат много хранителни ползи за тялото ни. Една порция нарязани тиквички (една чаша) съдържа 21 калории, 1,5 грама протеин, по-малко...