Сенатът блокира по-строгите мерки за продажба на оръжие в САЩ

7390
Сенатът блокира по-строгите мерки за продажба на оръжие в САЩ

Контролът върху продажбата на оръжия все още няма да се затяга. В изключително противоречиво гласуване Сенатът блокира приетата от Камарата на представители поправка, която установяваше по-строги критерии за продажба на огнестрелно оръжие.

Законопроектът на долната камара на Конгреса предвиждаше задължително да има проверка на съдебното минало и проверка на психичното състояние на купувача. Тези мерки засягат продажбата на оръжие онлайн или на специализирани изложения.

Контролът върху оръжията в САЩ се затяга

След няколкото трагични случая с множество загинали в следствие на стрелба с огнестрелно оръжие в САЩ през последните няколко месеца, а...

Тази промяна обаче беше спряна с гласовете на 54 сенатори. 46 гласуваха „за” нея. Президентът на САЩ Барак Обама, който е инициатор на затягането на контрола, веднага разкритикува „малцинството" в Сената на страната, което блокира законопроекта. Обама обвини влиятелното оръжейно лоби в САЩ, което „преднамерено" е лъгало, за да подкопае приемането на тази мярка, информира bTV.

Предложението бе „умерено и благоразумно", заяви пред журналисти видимо ядосаният Обама, като до него бяха застанали жертви на насилие с използване на огнестрелно оръжие, сред които родители на децата, загинали при масовото убийство в Нютаун. „Това е срамен ден за Вашингтон", подчерта държавният глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com