Кметът на Стара Загора свиква консултации за референдума за "Змейово"

11031
Кметът на Стара Загора свиква консултации за референдума за "Змейово"

Консултации за съставите на СИК за референдума за полигона Змейово свиква старозагорския кмет идния понеделник, предаде БГНЕС.

На 22 април кметът Живко Тодоров ще проведе консултации с местните ръководства на парламентарно представените партии и коалиции от партии и партиите с членове в Европейския парламент за определяне съставите на СИК и подвижни СИК на територията на Община Стара Загора за произвеждане на местен референдум с въпрос: "Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово?", насрочен за 26 май, съобщават от пресслужбата на общината. В консултациите ще вземат участие представители на ПП "ГЕРБ", "Коалиция за България", ПП "ДПС", ПП "АТАКА", "Синята коалиция" и ПП "НДСВ".

Припомняме, че само преди ден, на 17 април, с писмо, подписано от министъра на отбраната Тодор Тагарев до председателя на Общинския съвет Емил Христов, военното министерство предложи Общинският съвет в Стара Загора да отмени решението си за референдум за полигона "Змейово".

"Считаме за безспорно от гледна точка на действащото законодателство, че преценката относно целесъобразността от съществуването, закриването, както и отпадане на функциите, които се изпълняват от това военно формирование, а именно – извършване на полигонни и лабораторни изпитания на въоръжение и боеприпаси, е въпрос на преценка от органите на държавната власт и управление", се казва в писмото.

Междувременно министърът на околната среда и водите Юлиян Попов подкрепи референдум за бъдещето на полигона. Въпреки, че министърът каза, че това би било най-демократичния начин за решаването на въпроса, който седи на дневния ред на старозагорци от години, Попов смята, че източниците на замърсяване на Стара Загора са други.

Допитването до гражданите за бъдещето на "Змейово" ще струва около 200 000 лева, които ще бъдат осигурени от резерва на Общинския бюджет. Предложението за провеждането на референдума бе внесено от група общински съветници от различни политически партии с мотива, че от 2002 година Стара Загора е подложена на постоянни обгазявания и екологични организации сочат като източник на замърсяването дейностите, извършващи се на военния полигон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com