Шойбле: Помощта за Гърция не може да се предоговаря

5102
Шойбле: Помощта за Гърция не може да се предоговаря

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че програмата на ЕС, ЕЦБ и МВФ за Гърция, предвиждаща помощ срещу мерки за ограничаване на разходите, "не може да се предоговаря", предаде БГНЕС.

"Това е много старателно подготвена програма за помощ и тя не може да се предоговаря", заяви той по радио Дойчландфунк ден след провала на преговорите за сформиране на ново правителство в Гърция, който ще доведе до нови парламентарни избори през юни.

"Гърция трябва да е готова да приеме помощта", която й се предлага. "Тези, които спечелят изборите, ще трябва да решат дали да приемат тези условия или не", допълни министърът. Шойбле подчерта, че европейските държави искат Гърция да остане в еврозоната, но допълни, че това зависи от "суверенното решение на гръцкия народ".

"Спекулациите за това какво ще избере Гърция не помагат", заяви Шойбле, който подхрани безпокойството миналата седмица като заяви, че еврозоната ще може "да издържи излизане на Гърция". Снощи канцлерката Ангела Меркел и новият френски президент Франсоа Оланд подчертаха общото си желание "Гърция да остане в еврозоната". Те направиха това на първата си среща в Берлин. И двамата заявиха, че са готови да обмислят нови "мерки за растеж", за да се помогне на страната, обхваната от политически хаос.

Редактор: Сияна Любомирова

Гръцките нацисти отричат газовите камери

Лидерът на неонацистката гръцка партия "Златна зора", която успя да влезе в парламента след парламентарните избори на 6 май, отрече с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com