Гладуващите в Кърджали металурзи са вече четирима

3882
Гладуващите в Кърджали металурзи са вече четирима

Още двама металурзи се присъединиха към гладния протест на Стефан Атанасов и Марин Николов от Оловно-цинковия комбинат /ОЦК/ в Кърджали, предаде БГНЕС.

Тази сутрин Стефан Кефалов, апаратчик в цеха за мокро извличане, и Кирил Бончев, оператор на филтър-пресата в завода, също започнаха гладна стачка. В петък още двама от работниците ще допълнят числото на протестиращите под тази крайна форма. Те са заявили намерението си пред заводския председател на КНСБ Белю Стайков. Мъжете предприеха крайната форма на протеста заради неизплатените им с месеци заплати и примитивните условия на труд.

Протестите на работниците започнаха на 1 март, търпението е изчерпано, отчаянието и безизходицата са кошмарни, коментира Стайков. В момента над 60 души са край палатката в градския център, където върви подписката. За гладуващите металурзи днес е осигурена стая в сградата на областната администрация, както и медицинско лице, което да наблюдава здравословното им състояние. Те приемат само вода и билков чай.

Все още няма никакво решение за изхода от тежката криза в металургичното предприятие, нито знаци за сближаване на позициите на банките-кредитори. Никой от ръководството на ОЦК или от директорите в "Интертръст холдинг", нито собственикът Валентин Захариев са се появявали при протестиращите, за да им обяснят развоя на ситуацията. Сменени са мобилните телефони на заводското ръководство заради неплатени сметки от близо 6 000 лева на оператора.

Надеждата на металурзите ще трае до идния петък, а ако и тогава няма решение, ще последва масово напускане на завода и регистрация в Бюрото по труда, коментират хората, струпани около палатката. Те все още се надяват, че банката, отпуснала най-големия кредит на Захариев, ще назначи синдик и изцяло нов управленски екип, а производственият цикъл ще бъде възобновен.

Организациите от Федерация "Металици" при КНСБ от страната са изпратили декларация за подкрепа на исканията на работниците от ОЦК. "Стомана индъстри"-Перник, "Аурубис"-Пирдоп, КЦМ-Пловдив, "Ес Ка Ес"-Сопот, "Прометстил"-Бургас, "Алкомет"-Шумен, "Енерсиз"-Търговище и други изразяват категоричната си подкрепа за металурзите в Кърджали.

Редактор: Петър Проданов

В ОЦК започна гладна стачка

Технологът от Оловно-цинковия комбинат /ОЦК/ в Кърджали Стефан Атанасов започна днес безсрочен гладен протест и обяви, че ще го спре ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com