Босненски майки демонстрираха пред Трибунала в Хага

4471
Босненски майки демонстрираха пред Трибунала в Хага

Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич, чийто процес започна днес пред Международния наказателен съд за бивша Югославия, е "касапин", заявиха вдовиците и майки на мъже и момчета, убити в Сребреница през юли 1995 г., които се събраха пред Трибунала в Хага, предаде БГНЕС.

"Той е най-големият касапин на Балканите и в света", заяви 65-годишната Мунира Субашич, която загубила 22 членове на семейството си, убити от сръбските сили в Босна през юли 1995 г. Тя дошла, за да присъства на началото на процеса срещу Младич в 9 ч. местно време.

"Ще го погледна в очите и ще го попитам дали се разкайва", допълни тя и уточни, че ще седне на едно от отредените за зрителите места, отделено от заседателната зала с бронирано шумоизолиращо стъкло.

Събрани пред входа на Трибунала в Хага, около 20 жени от асоциациите на "Майките на Сребреница" развяваха плакати, на които можеше да се прочете: "Искаме справедливост за жертвите на Сребреница" или "Младич: най-големият убиец на хора и невинни деца".

Арестуван на 26 май 2011 г. в Сърбия, след като се укриваше 16 години от международното правосъдие, Ратко Младич е обвинен в престъпления, извършени от войските му по време на войната в Босна, отнела живота на 100 000 души и оставила без покрив 2,2 милиона души между 1992 и 1995 г. "Невъзможно е да се смекчи болката на една майка, но изправянето му пред съда е форма на справедливост", казва Мунира Субашич.

Редактор: Яна Баярова

Започва процесът срещу Ратко Младич

Съдебният процес по делото на бившия командващ армията на босненските сърби генерал Ратко Младич, когото Международният трибунал за б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com