Сирийски военни хвърлят бомби опасно близо до Турция

6072
Сирийски военни хвърлят бомби опасно близо до Турция

Сирийски военни самолети бомбардират контролирания от бунтовници град Рас ал Аин, който се намира на броени метри от турската граница. Множество цивилни жители на града търсят убежище в Турция, съобщава “Ройтерс”. Хеликоптери също обстрелват цели в близост до града, който в четвъртък бе завзет от бунтовниците при тяхното настъпление в североизточната част със смесено арабско и кюрдско население. Засега не се съобщава за жертви, предаде БЛИЦ.

Изтребител обстреля район на броени метри от граничното заграждение, което разделя Рас ал Аин от турското селище Чейланпинар. Над района се издига черен пушек.

Асад: Само избори ще решат моето бъдеще

Сирийският президент Башар Асад заяви, че "само урните" могат да решат неговото бъдеще, и предупреди за опасност от продължителен кон...

Журналисти в Чейланпинар съобщават, че самолетът е пресякъл границата и е навлязъл в турското въздушно пространство.

Междувременно стана ясно, че сирийските опозиционни фракции имат нов лидер. Ислямският проповедник Ахмад Моаз ал Хатиб беше избран за председател на сирийските опозиционери, обединили се в национална коалиция след седмица преговори в катарската столица Доха.

Хатиб е бил имам в Дамаск. Смятан е за човек с умерени религиозни възгледи. Преди да напусне Сирия е арестуван за критики срещу президента Асад. В Сирийската национална коалиция ще участват активисти на опозицията, които действат в Сирия, както и командири на въоръжени опозиционни групировки. В новата коалиция влиза и най-голямата опозиционна организация - Сирийският национален съвет.

Новата коалиция се надява да получи международно признание като единствен легитимен представител на сирийския народ и да състави правителство, очакващо да поеме властта след евентуално падане на режима на Асад.

Асад: Оставам в Сирия докрай

Сирийският президент Башар Асад отправи предупреждение срещу всякаква чуждестранна намеса в Сирия, като заяви, че подобно действие би и...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com