Скопие: Продължава напливът за БГ паспорти

19060
Скопие: Продължава напливът за БГ паспорти

Българските паспорти продължават да бъдат най-търсената стока за македонските граждани в България, коментира днес македонският вестник “Вечер”. Според данните на българското министерство на правосъдието половината от чужденците, които през последните години са получили българско гражданство, са македонци.

Само в началото на 2012 г. в министерството на правосъдието са приети 9368 молби от македонци. В същия период от общо 15 015 документи 6366 са на македонски граждани, пише вестникът като цитира български медии.

Б.Димитров: Докато Скопие воюва с България, албанците превзеха половин Македония

Македония може и да влезе в Европейския съюз след десетина години, но ще бъде ли държава на македонците, или на албанците в Македония. ...

„Това не е новина. Интересът за придобиване на българското гражданство се увеличи след като България стана член на ЕС и голям брой от младите хора, които виждаха своето бъдеще в богатите западноевропейски страни, много лесно промениха документите си за самоличност. Това се потвърждава и от официалните данни, според които през 2010 г. над 10 500 лица от Македония са получили българско гражданство, а пет години по-рано, когато България все още не беше приета в ЕС, са били издадени само 2425 паспорта”, пише „Вечер”.

„Завърших университет, нямам работа и единствения изход беше да подам молба за български паспорт и да замина за Италия, където веднага ще си намеря работа с моята професия”, заявил македонски гражданин. Според издание съгласно новите законови изменения, „всички, които искат български паспорт, ще трябва да полагат и изпити по български език”.

„Дали това обаче ще спре тази насилствена асимилация, рано е да се каже. От друга страна голяма част от македонците, които искат да подадат документи за паспорт, получават удостоверение за български произход от Държавната агенция за българите в чужбина, което улеснява процедурата. С измененията България за първи път въвеждат и двойно гражданство и по този начин лицата, чийто родител има български произход, ще може да получат гражданство, без да се отказват от своето”, изтъква „Вечер”.

Редактор: Десислава Ушатова

Скопие: Българите свалят рейтинга на "Трето полувреме"

България иска да свали рейтинга на македонския филм „Трето полувреме”, коментира македонското електронно издание Праймтайм....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com